<Blog

“Neem je de baby ook weer mee?”

11-04-2014

Stel je voor.  Je bent 2 en de hele wereld draait om jou. Alles wat je doet wordt met gejuich begroet. Als je dorst hebt krijg je drinken. Als je honger hebt krijg je eten. Als je verdrietig of boos bent word je getroost. Als je moe bent leggen ze je in een lekker bedje. Het leven is verrukkelijk!  Maar van de een op de andere dag staat iedereen opeens te juichen om iemand anders. Als je dorst of honger hebt, moet je misschien even wachten. Als je verdrietig of boos bent, krijg je soms niet direct de aandacht die je gewend was. En als je moe bent en in je bedje ligt, houdt iemand anders je krijsend uit de slaap.

Dit is wat peuters kunnen ervaren als er een broertje of zusje in hun gezin geboren wordt.  Sommige peuters zien een babybroertje of -zusje als indringer, als concurrent voor de liefde en aandacht die ze van hun ouders krijgen. Ze zullen met alle middelen die ze tot hun beschikking hebben proberen om de oude, vertrouwde situatie te herstellen. Sommige peuters worden weer onzindelijk, want dan hebben ze dezelfde aandacht van hun ouders als de baby krijgt bij het luier verschonen. Sommige peuters worden kwaad en krijgen op de meest ongelegen momenten woede-aanvallen. Sommige peuters trekken zich terug en wachten tot  ‘het weer over gaat’.

Een kraamverzorgende vertelde mij eens dat een peuter haar op de laatste zorgdag vroeg: “Neem je de baby ook weer mee?”  Een logische gedachte: alles veranderde toen die mevrouw en de baby kwamen, dus als die mevrouw weggaat en de baby meeneemt, is alles weer lekker zoals het was.

Tegenwoordig bereiden ouders hun kinderen goed voor op de komst van een baby. Ze praten er samen veel over en lezen er boekjes over  – hartstikke goed. Ook de kraamverzorgende betrekt de kinderen bij de verzorging van de baby. Daardoor voelen ze zich belangrijk als ‘grote broer/zus’.

Maak er dus een gezamenlijk project van dat de baby zich snel thuis voelt in het gezin en schakel daarbij de hulp je kind in. “Lucas hoort nu bij ons, maar hij kan nog bijna niets zelf.  Wij moeten hem dus helpen en er samen voor zorgen dat hij zich gelukkig voelt bij ons. Help je mee?’ Geef peuters en kleuters een rol bij het badderen (“Zullen we Tess samen lekker afdrogen?” het verzorgen (“Smeer jij Lisa’s buikje voorzichtig in met babyolie?”), het bedritueel (“Doe jij het muziekje alvast voor Sem aan?”), het verschonen (“Gooi jij de vieze luier van Sophie even in de luieremmer?”).

En, heel belangrijk: geef je peuter unieke aandacht! Als de baby slaapt, ga dan samen een boekje lezen, een spelletje doen, dansen, liedjes zingen of een tekening maken. En heb het dan even niet over de baby. Nog een belangrijke tip: houd vast aan de rituelen en het dagritme van je peuter. Gaat het naar de crèche? Ga daar ook in de kraamtijd mee door. Laat je kind beseffen dat zijn/haar wereld zoveel mogelijk hetzelfde blijft nu er een broertje of zusje geboren is, want dat geeft houvast en zekerheid.

Inge Klinkert

Communicatieadviseur Kraamzorg Het Groene Kruis en Kindercoach Happy Families

 

 

Wat onze klanten zeggen

  • Yesse

    “Op 26 november zijn wij trotse ouders geworden van ons tweede zoontje, Yesse. Na een overnachting in het ziekenhuis,...”

  • Thijs

    “Op 11 december zijn wij voor de eerste keer troste ouders geworden van Thijs.. Op 13 december mochten we...”

  • Nikki

    “Wij willen Askin bedanken voor de goede kraamzorg. Ze heeft ons goed geholpen met de eerste week en het...”

Ontdek onze cursussen