<Blog

Een kikker in de kraamtijd

21-10-2013

Het was denk ik hartje zomer toen ik in een gezin werkte midden in de Reiderwolderpolder. Een streek waar ik nog nooit van had gehoord. Een prachtig stukje Nederland vlak tegen de Dollard aan. Uitgestrekte akkers die tot vlak aan de voet van de dijk doorlopen. Eigenlijk een saai landschap omdat de gehele horizon verdeeld is in rechthoekige lappen grond, maar gelijktijdig ook zo boeiend omdat je oneindig ver kunt kijken. Daar zat ik dus, op een echte polderboerderij, waar een eerste kindje was geboren. Ik geloof dat het de tweede bevalling was waar ik zonder begeleiding naar toe ging, in 1983 moet dat geweest zijn.

In 1983 was een droger geen vanzelfsprekendheid. De was werd gewoon buiten op de waslijn gedroogd of als het weer tegenzat op rekjes binnen en in gunstige omstandigheden waren er waslijnen binnen in bijvoorbeeld een grote schuur of op zolder. In dit gezin was ik aangewezen op de waslijn buiten en op rekjes binnen. Gelukkig was het prachtig weer en kon de was iedere dag naar buiten.

Toen ik op de tweede dag de was buiten ging hangen en met de wasmand onder de arm naar de waslijn liep, hoorde ik een kwakend geluid. Nu ben ik niet bang uitgevallen, maar voor dieren die kwaken, kikkers en padden, ga ik echt op de loop. Verschrikkelijk, ik gruwel ervan. Zonder ook maar op of om te kijken liep ik 3 stappen sneller en in mijn systeem werd ondertussen vastgelegd dat ik een kikker had horen kwaken. Als een razende roeltje heb ik de was op gehangen en ben ik teruggerend in huis. Onderweg hoorde ik de ‘kikker’ nogmaals kwaken. Vanachter het keukenraam durfde ik de tuin te overzien en ja hoor, midden op het grasveld lag een hele dikke groene ‘kikker’. De ‘kikker’ was zeker 25 cm in doorsnee. Mijn systeem kon op dat moment niet meer bedenken dat er in Nederland geen kikkers van dat formaat in de natuur rondlopen. Mijn angst ging totaal aan de haal met mijn normaal denkend brein.

De ‘kikker’ bleef de rest van de dag op dezelfde plek zitten en ook de volgende dag zat de ‘kikker’ onbeweeglijk in het gras. De daaropvolgende dag viel me wel op dat de ‘kikker’ van kleur veranderde, maar het dier ‘kwaakte’ nog steeds als ik naar de waslijn liep of als ik de was van de lijn haalde. Doodsangsten stond ik uit, ’s nachts kon ik badend in het zweet wakker worden met de gedachte dat ik de volgende dag weer langs dat verschrikkelijk monster moest lopen. Ik had het natuurlijk even kunnen melden bij de nieuwbakken vader, maar daar was ik weer net een beetje te trots voor. Aan het einde van de kraamperiode was de ‘kikker’ bruin / geel van kleur en mijn brein begon ondertussen weer iets normaler te functioneren. Mijn normale brein zei dat een kikker nooit 6 dagen lang op 1 plek zit en dat een kikker ook niet van kleur gaat veranderen. Maar mijn angstige brein vroeg zich af waar dat ‘gekwaak’ dan vandaan kwam?

Omdat er al dagen geen regen was gevallen had de heer des huizes een tuinslangennetwerk in de tuin uitgelegd om de moestuin te voorzien van water. Dit netwerk was hier en daar gekoppeld waardoor er een soort van driesprong ontstond. Deze driesprong werd gevormd door een soort van plat rond blikje. Zodra ik door de tuin liep en ergens op mijn route op een tuinslang stapte, verplaatste hierdoor de lucht in de slang richting het koppelstuk en dit maakte een ‘kwakend’ geluid. Ik kwam er per toeval achter toen ik met mijn inmiddels normaal denkend brein op de tuinslang stapte en de ‘verdorde kikker’ niet zag bewegen. Dit nodigde mij uit om de ‘kikker’ van dichtbij te bekijken. Wat ik aantrof was een heel groot esdoornblad dat kennelijk nog groen van de boom was gevallen en na een week bruin/geel verdord was!! Ik was dus een week lang op de vlucht geweest voor een esdoornblad en een koppelstuk van de tuinslang!

Geesje Fokkens

Wat onze klanten zeggen

 • Raïssa Elise

  “Eenmaal thuisgekomen vanuit het ziekenhuis, is Heidy bij ons gekomen om de kraamzorg op te starten. In 1 woord...”

 • Frenkie

  “Onze zoon Frenkie genoot ontzettend van zijn badje in de tummy tub. Hij is geboren op 31-12-2020 en dit...”

 • Eva

  “Donderdag 24 december zijn wij de trotse ouders geworden van onze dochter Eva.
  Vanaf vrijdag kwam Marga bij ons...”

Ontdek onze cursussen