<Blog

Het coronavirus en kraamzorg

15-11-2021

Je staat ingeschreven voor kraamzorg of je krijgt op dit moment zorg van ons. Ook tijdens de huidige uitbraak van het coronavirus en alle maatregelen vanuit de overheid hieromtrent gaat onze zorgverlening gewoon door. We proberen onze kraamverzorgenden vanuit de organisatie hierin zo optimaal mogelijk te ondersteunen.

Dagelijks beoordelen we daarom de situaties en stellen waar nodig ons beleid bij. Ook houden we onze medewerkers frequent op de hoogte met updates. Hierin hebben we continu contact met de ziekenhuizen, verloskundigen, RIVM en onze eigen brancheorganisatie.

Natuurlijk heeft het coronavirus impact op de zorgverlening. Echter, dit proberen we zoveel mogelijk te beperken door onze kraamverzorgenden veilig de zorg te laten geven. We volgen de landelijke richtlijnen van de RIVM. Onze medewerkers hebben toegang tot deze richtlijnen via het interne netwerk. Wanneer de richtlijnen veranderen, zullen onze medewerkers hiervan direct op de hoogte worden gebracht.

Mocht een medewerker van ons besmet zijn met het virus of als er een verdenking is op een besmetting, dan wordt zij niet ingezet in de zorg. Ook kun je in de kraamweek ondervinden dat onze collega geen hand geeft ter begroeting of afscheid en dat zij (nog) vaker haar handen gaat wassen. Tevens houdt zij de voorgeschreven afstand in acht die door de RIVM wordt geadviseerd.

Om onze medewerkers en jullie als klanten te beschermen tegen het virus, vragen we jou om daarin mee te denken en te handelen. We vragen daarom het volgende van al onze klanten:

 • Intakes: Huisbezoeken zijn weer mogelijk. De intakers overleggen bij het plannen van de afspraak wat je voorkeur heeft. Als je liever een digitaal bezoek wilt, dan kan dat ook. Uiteraard vindt de afspraak digitaal of telefonisch plaats als de intaker of jij/jullie klachten heeft/hebben.
 • Kraamvisite: Bij voorkeur echter geen kraambezoek als de kraamverzorgende aanwezig is. Dit ook zodat de kraamverzorgende alle tijd heeft voor de zorg en rust kan brengen in het gezin tijdens de kraamtijd. Maar overleg vooral ook met je kraamverzorgende hierover.  Voorwaarden voor kraambezoek zijn:
  • Bezoekers met klachten mogen niet op bezoek komen.
  • Er wordt rekening gehouden met de kraamverzorgenden en de afspraken die je met haar maakt in de kraamweek.
  • Maximaal vier externe bezoekers per dag boven de 12 jaar
 • Probeer het doen van boodschappen te beperken tot één keer per week of laat je boodschappen bezorgen.
 • Houd minimaal anderhalve meter afstand van de personen die buiten je gezin om, langskomen.
 • Wanneer jijzelf of een van je gezinsleden corona-achtige klachten heeft, meld dit dan bij de inzet van kraamzorg en communiceer dit ook met je verloskundige. Bij twijfel kun je ook bellen met het landelijk telefoonnummer van het RIVM: 0800 – 1351.
 • De verloskundige zal, in overleg met de klant en de kraamverzorgende, in de kraamtijd één keer langskomen voor een huisbezoek. Indien noodzakelijk, zal de verloskundige uiteraard vaker langs komen op afroep.
 • Om onze formatie van kraamverzorgenden optimaal te houden, willen we er alles aan doen om onze bijna afgestudeerde groep kraamverzorgenden toch de gelegenheid te geven hun examen af te ronden, zodat zij de formatie kunnen versterken. Hierdoor kan het gebeuren dat er een werkbegeleider gedurende vijf zorgdagen meedraait. We overleggen dit van tevoren met jullie.
 • Studenten mogen weer meelopen in de gezinnen. Uiteraard houden we hierbij rekening met wat jij als klant wil.
 • Voor vragen kun je ons altijd bellen of kun je overleggen met je kraamverzorgende.
 • Kolfverhuur gaat gewoon door alleen na telefonische afspraak: 050-3666422.

De adviezen kunnen per dag worden bijgesteld. We vragen jullie daarom om onze website en de overige sociale media kanalen goed in de gaten te houden. Bij vragen mag je je altijd richten tot onze klantenservice, te bereiken via telefoonnummer 050 – 366 64 22 of via de e-mail: corona@kraamzorghetgroenekruis.nl

Enkele tips voor nu en in de kraamtijd:

 • Was vaker dan normaal je handen gedurende 20 seconden met water en zeep.
 • Heb je geen water en zeep ter beschikking, gebruik dan hygiënische handgel.
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik in een prullenbak die je kunt afsluiten.
 • Nies en hoest in de binnenkant van je elleboog. Vergeet niet het kledingstuk wat je draagt regelmatig te wassen.
 • Blijf uit de buurt van mensen die niezen en hoesten. Neem minimaal anderhalve meter afstand.
 • Haal niet dagelijks boodschappen, maar doe dit bijvoorbeeld één keer per week of laat de boodschappen bezorgen.

Ondersteuning borstvoeding in corona tijd

Niet alle borstvoedingvoorlichtingen kunnen op dit moment doorgaan. Check onze activiteitenkalender om te kijken welke voorlichtingen er zijn.

Om je van informatie over het geven van borstvoeding te kunnen voorzien, hebben wij ook een presentatie over de start van borstvoeding gemaakt. Deze presentatie gaat niet alleen over het op gang brengen maar ook over het op gang houden van borstvoeding nadat de kraamperiode is afgesloten.

Wil je deze presentatie ontvangen of heb je vragen over borstvoeding, neem dan contact op met een borstvoedingscoach van onze afdeling klantenservice, telefonisch bereikbaar op nummer 050-3666422 of mail naar klantenservice@kraamzorghetgroenekruis.nl. De borstvoedingscoach staat voor je klaar om je vragen te beantwoorden of om de presentatie te mailen. Zijn je vragen specifieker of wil je graag lactatiekundige begeleiding, ook dan kun je op bovenstaande wijze contact met ons opnemen.

Veelgestelde vragen kraamzorg en corona

Wat moet ik doen als ik denk dat ik besmet ben met het Coronavirus?
Als je het vermoeden hebt, dat je mogelijk besmet bent, neem dan contact op met de huisarts of de GGD. Zij kunnen je adviseren wat je moet doen.

Ik ben zwanger en wil me graag inschrijven voor kraamzorg. Kan dat?
Dat kan uiteraard. Telefonisch via 050 366 6422 of via onze inschrijfpagina.

Zijn er nog intakes aan huis?
Ja er zijn weer intakes aan huis mogelijk. Dit alleen als er geen sprake is van corona achtige klachten.

Kan ik vragen om een gevaccineerde kraamverzorgende?
Als werkgever mogen wij volgens de AVG Privacywetgeving onze medewerkers niet  vragen/registreren of ze gevaccineerd zijn. 

Mag ik nog wel thuis bevallen als ik besmet ben met het Coronavirus?
Dit kun je het beste overleggen met je verloskundige. Onze kraamverzorgenden geven op dit moment nog wel bevallingsassistentie.

Zijn er nu andere richtlijnen bij mijn bevalling?
Ook deze vraag kun beter even aan je verloskundige stellen.

Kan ik nog wel ‘veilig’ naar het ziekenhuis komen?
Het Martini Ziekenhuis, het Ommelander Ziekenhuis Groningen en het UMCG geven gezamenlijk het volgende aan: Maak je je zorgen over je eigen gezondheid of de gezondheid van je baby? Dan is het van groot belang dat je – net als anders –  contact opneemt met je verloskundige of gynaecoloog. Blijf er niet mee rondlopen! Mogelijk adviseert je verloskundige of gynaecoloog je naar het ziekenhuis te gaan voor controle. Je hoeft je daar niet ongerust over te maken. De medewerkers doen er alles aan om van het ziekenhuis een zo veilig mogelijke omgeving te maken. Daarvoor zijn maatregelen genomen. We kunnen ons voorstellen dat die maatregelen er  indrukwekkend uitzien. Ze zijn bedoeld om veilig zorg te kunnen geven aan iedereen die dat nodig heeft. De verloskamers, kraamafdeling en de poli verloskunde zijn niet veranderd en functioneren normaal. De ziekenhuizen willen ook in deze corona periode zo goed mogelijke zorg leveren voor jou en je kindje. Dat kan alleen als jij jouw zorgen aan hen toevertrouwt en gewoon naar het ziekenhuis komt als dat nodig mocht zijn.

Krijg ik nog wel kraamzorg en is het wel veilig een kraamverzorgende in huis te hebben nu geadviseerd wordt contact zoveel mogelijk te vermijden?
Ook tijdens de huidige uitbraak van het coronavirus en alle maatregelen vanuit de overheid hieromtrent gaat onze zorgverlening gewoon door. We proberen onze kraamverzorgenden vanuit de organisatie hierin zo optimaal mogelijk te ondersteunen. We bieden zorg op maat. We kiezen op het moment zelf voor de juiste vorm van kraamzorg voor jou en je gezin.

Dagelijks beoordelen we daarom de situaties en stellen waar nodig ons beleid bij. Ook houden we onze medewerkers frequent op de hoogte met updates. Hierin hebben we continu contact met de ziekenhuizen, verloskundigen, RIVM en onze eigen branche organisatie.

Natuurlijk heeft het coronavirus impact op de zorgverlening. Echter, dit proberen we zoveel mogelijk te beperken door onze kraamverzorgenden veilig de zorg te laten geven. We volgen de landelijke richtlijnen van de RIVM. Onze medewerkers hebben toegang tot deze richtlijnen via het interne netwerk. Wanneer de richtlijnen veranderen, zullen onze medewerkers hiervan direct op de hoogte worden gebracht.

Mocht een medewerker van ons besmet zijn met het virus of als er een verdenking is op een besmetting, dan wordt zij niet ingezet in de zorg. Ook kun je in de kraamweek ondervinden dat onze collega geen hand geeft ter begroeting of afscheid en dat zij (nog) vaker haar handen gaat wassen. Tevens houdt zij de voorgeschreven afstand in acht die door de RIVM wordt geadviseerd.

Wanneer komt de verloskundige langs?
De verloskundige zal, in overleg met de klant en de kraamverzorgende, in de kraamtijd één keer langskomen voor een huisbezoek. Indien noodzakelijk, zal de verloskundige uiteraard vaker langs komen op afroep.

Mag ik nog wel borstvoeding geven?
Borstvoeding is de meest natuurlijke en effectieve manier om een baby te voeden. Moedermelk bevat alles wat een baby nodig heeft, naast de voedingstoffen ook beschermende stoffen. Het is op dit moment niet duidelijk of het virus kan worden overgedragen via de borstvoeding. Wel is bekend dat allerlei immuunstoffen via de borstvoeding worden doorgegeven van moeder naar kind. Moeders die zijn blootgesteld aan een virus, gaan antistoffen en andere immuun-factoren aanmaken en geven dit via de moedermelk aan de baby door. Het is daarom belangrijk dat moeders borstvoeding (blijven) geven. Immers, als de baby geen borstvoeding meer krijgt worden ook de beschermende stoffen niet meer overgedragen. Bij een besmetting is het belangrijk om goede hygiëne te handhaven. Ben je als moeder zelf besmet, dan kun je uit voorzorg beter wel een mondmasker dragen tijdens het voeden.

Meer weten over corona en borstvoeding?
Op de website van borstvoedingorganisatie La Leche League kun je meer lezen. La Leche League is een vrijwilligersorganisatie die zich richt op het informeren en ondersteunen van iedereen die geïnteresseerd is in borstvoeding. Ook op de website van de borstvoedingsraad vind je meer informatie.

 

Handige links

Informatie corona in andere talen

Op onderstaande websites, vind je begrijpelijke informatie over het coronavirus in diverse talen:

Wat onze klanten zeggen

 • Laila

  “Wij hebben de kraamweek als heel positief ervaren. De opstart hebben gehad van Marian en haar stagiaire Celina en...”

 • Claire Jean

  “We zijn erg blij met de kraamzorg die we kregen van Marian en stagiaire Celina. We werden thuis goed...”

 • Kaylee

  “We hebben voor de tweede keer een ontzettend fijne kraamverzorgster gehad. Jacintha is acht dagen bij ons geweest en...”

Ontdek onze cursussen