<Blog

Kraampakket

22-08-2017

Een kraampakket is een doos met medische spullen die je nodig hebt tijdens de bevalling, maar ook voor de verzorging na de bevalling. Eigenlijk is dit pakket vooral bedoeld voor als je thuis gaat bevallen.

Wil je graag in het ziekenhuis bevallen? Dan heb je in principe geen kraampakket nodig. Natuurlijk weet je niet hoe de dingen gaan verlopen en kan het natuurlijk ook voorkomen dat je onverwachts toch thuis moet bevallen. Dan is het goed dat je toch het noodzakelijke voor handen hebt.

Over het algemeen vergoed je zorgverzekering het kraampakket niet. Maar als je aanvullend verzekerd bent, is het kraampakket wel gedekt en krijg je het vaak al automatisch toegestuurd door je zorgverzekeraar.

Kraampakket kopen

Meestal krijg je het kraampakket gewoon gratis toegestuurd door je (aanvullende) zorgverzekering. Zo niet?  Dan kun je deze ook tegen betaling bij je zorgverzekering aanvragen. Of je koopt het pakket bij onze samenwerkingspartner Medipoint. Handig, want je kunt dan ook direct enkele gratis kraamzorghulpmiddelen aanvragen!

Wanneer je je aanmeldt voor onze kraamzorg, krijg je van ons in ieder geval een pakket met zes hydrofiele luiers van Jollein. Ook krijg je een bonnenboekje van BabyPlanet met meer dan €200 aan waardebonnen cadeau.

Inhoud kraampakket

Hoewel de inhoud kan verschillen, zitten de volgende producten vaak in een kraampakket (bron: 24Baby):

 • Matrasbeschermer
  Deze beschermer plaats je een aantal weken voor de uitgerekende datum om je matras. Zo bescherm je het tegen het eventueel breken van je vliezen.
 • Kraammatras
  Het kraammatras wordt gebruikt om het matras te beschermen tijdens de bevalling.
 • Onderleggers
  Deze kunnen tijdens de bevalling als extra bescherming voor het matras worden gebruikt, daarnaast worden deze gebruikt bij de zorg na de bevalling.
 • Flesje alcohol
  Dit wordt gebruikt als ontsmettingsmiddel.
 • Watten
  Watten worden gebruikt voor de ontsmetting.
 • Gaasjes
  Steriele gaasjes zijn nodig bij de verzorging van een eventuele wond bij jou of je baby.
 • Steriele navelklem
  De navelklem is voor het afklemmen van de navelstreng.
 • Kraamverband
  In de eerste dagen na de bevalling verlies je nog veel bloed en vocht. Gewoon maandverband is hiervoor niet voldoende. Kraamverband is extra groot en dik maandverband. Vaak zit er ook een netbroekje bij waar je het kraamverband in kan doen.
 • Handgel
  Deze desinfecterende zeep wordt gebruikt voor de ontsmetting van de handen van iedereen die in de buurt van je baby komt.
 • Koortsthermometer
  Om de temperatuur van je baby op te nemen. Een digitale thermometer is doorgaans betrouwbaarder dan een kwikthermometer.

Bevalling in ziekenhuis?

Dan heb je veel van bovenstaande niet nodig. Natuurlijk weet je niet hoe de dingen gaan verlopen en kan het zomaar zo zijn dat je tóch thuis moet bevallen. Maar wat je sowieso nodig hebt – of je nou thuis of in ziekenhuis gaat bevallen – is kraamverband, alcohol, desinfecterende handzeep, watten, onderleggers en een koortsthermometer.

Neem gerust contact op als je hier nog vragen over hebt.

Wat onze klanten zeggen

 • lenthe

  “Nu precies 1 week geleden kwam onze dochter Lenthe op de wereld. Wat een ervaring, wat een verandering en...”

 • Fayen & Naomi

  “Wat een fijne tijd, Ingrid en Esther bedankt voor alle goed zorgen. Wat bijzonder, 2 maal een klein wonder....”

 • Luca

  “Op 19 februari is onze prachtige zoon Luca geboren. Alhoewel ik in het begin een beetje gezonde spanning had...”

Ontdek onze cursussen