<Blog

Praten en lezen met je baby

12-11-2015

Bij Kraamzorg Het Groene Kruis organiseren we twee keer per jaar informatieavonden voor onze kraamverzorgenden. Zij krijgen dan in de vorm van een ‘speeddate’ een korte presentatie van een onderwerpboekstart1 dat interessant is voor hun vak. De afgelopen keer stond ook Boekstart op het programma. Boekstart is de afdeling binnen de Bibliotheek die zich richt op de leesontwikkeling van de allerkleinsten. Jazeker, vanaf een maand of drie kun je al boekjes ‘lezen’ met je baby. Hij geniet van de klank en het ritme van je stem en van de vormen en kleuren van de illustraties. Jouw stem herkent hij trouwens direct na zijn geboorte, hij is er al vertrouwd mee geraakt toen hij nog in de baarmoeder zat. Pas-bevallen ouders moeten er vaak aan wennen om tegen een baby te praten die helemaal niets terug zegt. Toch is het belangrijk om vanaf de dag van de geboorte te praten tegen je baby. Vertel bijvoorbeeld wat je gaat doen tijdens het badderen of verschonen. Vertel wat je hebt beleefd of wat je ziet. Je baby wordt er rustig van. Hij zal na verloop van tijd geluiden gaan imiteren en zo wordt de basis gelegd voor zijn taalontwikkeling.

De medewerksters van Boekstart gaven tijdens de speeddate ook waardevolle informatie over peuters en tablets. Hoe lang mag zo’n kleintje daar eigenlijk achter zonder dat het overprikkeld wordt? (Het antwoord is… vijf minuten!) En wat zijn goede sites voor de hele kleintjes? (o.a. Digidreumes en Wepboek). Waardevolle informatie waar de kraamverzorgenden in de gezinnen waarin ze werken gebruik van kunnen maken.

Als je baby ongeveer drie maanden is, krijg je een waardebon van de bibliotheek toegestuurd waarmee je een boekstartkoffertje kunt ophalen. Je kindje is daarmee direct gratis lid van de bibliotheek. In het Boekstartpakket zitten twee leesboekjes en een folder over voorlezen. De waardebon is ook te downloaden vanaf de website van boekstart.
boekstart7

Wat onze klanten zeggen

  • Colin

    “Wij willen graag onze kraamverzorgster Truus bedanken. Dankzij haar hebben we een hele fijne kraamweek gehad! Ze heeft ons...”

  • Saar

    “ Via deze weg willen wij opnieuw onze lieve kraamverzorgster Janneke bedanken. In 2020 heeft Janneke ons ondersteund bij...”

  • Lynn

    “Op 4 januari is onze dochter Lynn thuis geboren. Janet, de kraamverzorgster, was erbij. Ze was een hele fijne...”

Ontdek onze cursussen