<Blog

Vaderschapsverlof troonrede 2015

23-09-2015

Jonge ouders krijgen in een veeleisende periode van hun leven meer ruimte om werk en gezin te combineren. De kinderopvangtoeslag gaat omhoog. Er komen extra plekken voor peuteropvang die betaalbaar zijn voor alle ouders. Het bevallingsverlof voor vaders wordt verlengd.” Bron: Troonrede 15-09-2015

Vaderschapsverlof

De Nederlandse vader (partner) heeft op dit moment recht op twee dagen verlof als de baby geboren wordt. Twee dagen voor de bevalling, om de baby aan te geven bij de gemeente en om zelf ook nog enigszins bij te komen van de bevalling. En net op het moment dat deze vader ook nog twee slapeloze nachten achter de rug heeft, mag hij weer aan de slag. Slopend!

Tijdens de troonrede op dinsdag 15 september mochten we uit de mond van onze koning horen dat dit per 2017 gaat veranderen. Vanaf dan hebben vaders recht op vijf dagen bevallingsverlof. Waar ik echter een beetje bang voor ben is dat het vaderschapsverlof straks gebruikt gaat worden om de uren kraamzorg terug te draaien. De vader kan immers prima de huishoudelijke taken doen? Maar dat mag toch niet gebeuren? Bijna twee weken geleden gaf mevrouw Schippers in een videoboodschap tijdens de dag van de kraamzorg aan dat de kraamzorg zich meer moet profileren, zodat iedereen kan zien dat de kraamzorg heel belangrijk is in de eerste dagen na de geboorte van een kind.

Onderzoek in de kraamzorg heeft inmiddels aangetoond dat kraamzorg van essentieel belang is. Aan dit onderzoek deden 1144 pasbevallen moeders en hun baby(s) mee. In 56% van de gevallen was sprake van gezondheidsrisico’s bij moeder en/of kind tijdens de kraamweek, die door de kraamverzorgenden werden gesignaleerd. In bijna 10% van deze gevallen was onmiddellijk handelen vereist en was acute medische zorg nodig. Het blijkt dat op dag vier, vijf en zes de medische problemen bij de pasgeboren baby toenemen en bij de moeder is dit aan het eind van de eerste week en aan het begin van de tweede week na de bevalling.

Kortom, acht dagen kraamzorg met gemiddeld zes uur per dag zorg is geen luxe, maar een noodzaak. Het is fantastisch dat de vader meer tijd krijgt om aan de nieuwe gezinssituatie te wennen en om betrokken te worden bij de verzorging van de baby met als doel een betere hechting tussen vader en kind te realiseren. Echter laat de vader alsjeblieft de vader zijn en laat hem niet de rol van de kraamverzorgende overnemen. En mevrouw Schippers; blijf alsjeblieft van de kraamzorg af en investeer in deze groep! Zodat zij zich nog meer kunnen professionaliseren en sneller de zorg kunnen overnemen vanuit het ziekenhuis. Kraamzorg thuis is immers vele malen goedkoper dan de zorg in het ziekenhuis! En bovendien wordt het zelfvertrouwen gesterkt van de pas bevallen ouders wanneer zij voldoende tijd hebben om in de eigen thuissituatie te wennen aan de pasgeboren baby.

Kraamzorg? Een uniek Nederlands systeem waar we trots op mogen zijn.

 

Geesje Fokkens

Zorgdeskundige en praktijkopleider

 

Wat onze klanten zeggen

  • Lotus

    “Oh lieve Esther wat gaan we je missen, dankjewel voor de goede zorg! Dikke knuffel James en Lotus ...”

  • Noud

    “Superleuke kraamweek gehad voor de twede keer met Antoinette. Ook onze dochter Iris werd heel erg leuk bij de...”

  • Mart

    “Wederom een fantastische kraamweek gehad....”

Ontdek onze cursussen