<Borstvoeding

Eerste hulp bij borstvoeding

Hieronder geven we je in het kort wat handige tips en adviezen: eerste hulp bij borstvoeding. Natuurlijk kun je altijd terecht bij je Lactatiekundige. Zij denkt graag met je mee of komt bij je thuis om je te ondersteunen.

Je baby aan de borst

Je hoeft je borsten niet voor te bereiden op het geven borstvoeding: dat doet Moeder Natuur al voor je. Heb je in het verleden een borstoperatie gehad of heb je om een andere reden twijfels? Neem dan contact op met je verloskundige, huisarts of een lactatiekundige. We raden je in ieder geval aan om je goed te informeren over de mogelijkheden om borstvoeding te geven.

Colostrum en het op gang komen van de borstvoeding

De eerste dagen na de bevalling maak je colostrum aan: dit is gele, dikke melk en de eerste melk die je kindje krijgt. Je baby krijgt zoveel colostrum als het op dat moment nodig heeft. Colostrum bevat heel veel antistoffen: het is daarom erg belangrijk om je baby de eerste dagen zo vaak mogelijk aan te leggen, zodat het al het beschikbare colostrum binnenkrijgt. Het is beslist niet zo, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, dat de baby de eerste dagen helemaal geen melk krijgt. Rond de derde/vierde dag zal de melkproductie op gang komen en zal het colostrum overgaan in ‘gewone’ borstvoeding. Je zult merken dat je borsten vanaf dan voller worden.

Rooming-in

Deskundigen adviseren dat moeder en baby 24 uur per dag in dezelfde ruimte verblijven. Dit heet ‘rooming-in’. Het voordeel hiervan is dat je de eerste hongersignalen van je baby sneller herkent. Als je kindje honger heeft, wordt het langzaam wakker en zal het met de lipjes smakken en op de knuistjes gaan sabbelen. Huilen is vaak een (te) laat hongersignaal.

Huid op huid contact bij aanlegproblemen

Wanneer je baby (na de bevalling) geen zin heeft om te drinken, boos, suf, misselijk of ziek is, is het advies: huid op huid contact met je baby. Leg je blote baby op je ontblote borsten. Hierdoor kunnen jij en je baby ontspannen en is het een stimulans voor het op gang komen van de borstvoeding. Het blote huid op huid contact versterkt de instincten en reflexen van je baby waardoor je baby rustiger wordt en waarschijnlijk zelf op zoek gaat naar je borst.

Niet willen drinken op een bepaald tijdstip

Soms ligt je baby in een diepe slaap en heeft het geen zin om te drinken op een door jou bedacht tijdstip. Laat je baby nog even slapen en probeer het later weer. Baby`s drinken niet volgens een vast ritme. Soms willen ze vaak achter elkaar drinken, of laten ze een langere tijd tussen de voedingen.

Steeds willen drinken, onrustige baby

Baby`s drinken niet alleen aan de borst om melk te drinken. Wanneer ze last van krampjes hebben of als er iets anders dwars zit, zoeken ze vaak troost aan de borst. Je kunt met een gerust hart de borst geven.

Borstvoeding-problemen

Vraag en aanbod en clusteren

Borstvoeding werkt op basis van vraag en aanbod. Hoe vaker je je baby aanlegt, hoe sneller je melkproductie op gang zal komen en hoe beter de melkproductie op gang blijft. Op sommige momenten van de dag wil je baby vaak achter elkaar kleine beetjes drinken. Dit noemen we clustervoeding. Je kunt hier onzeker door worden, omdat je het gevoel kan krijgen dat je onvoldoende voeding hebt. Deze onzekerheid is niet nodig! Clustervoedingen zijn heel normaal: je baby vraagt er meestal ’s avonds om. Na een aantal weken is het vraag- en aanbodsysteem beter op elkaar afgestemd. Het is dan goed om naar je baby te blijven kijken en luisteren, ook ’s nachts.

Het op gang houden van de borstvoeding

Door te voeden op verzoek blijft de melkproductie op gang.  Als je kindje voldoende urine- en ontlastingluiers produceert, voldoende groeit en een tevreden indruk maakt, kun je ervan uitgaan dat je voldoende melk hebt

Spugen

Geeft je baby melk terug na het voeden? Wanneer dit kleine beetjes zijn hoef je je geen zorgen te maken. Vaak wil je baby daarna weer drinken. Spuugt je baby in een grote boog, meerdere malen per dag, neem dan contact op met je lactatiekundige of huisarts.

Pijn bij het voeden

Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen. Wanneer je baby begint met drinken, kan je borst gevoelig zijn. Daarna zakt het af. Blijft de pijn? Haal dan je baby van de borst en kijk of je het aanleggen kunt verbeteren. Helpt dit niet, neem dan contact op met je lactatiekundige. Zij kan je verder helpen.

Spruw

Spruw is een schimmelinfectie die zowel bij de moeder als de baby kan voorkomen.

Mogelijke symptomen moeder: Pijn aan de tepels of in de borst, tijdens het voeden of tussen het voeden door. Jeukende of brandende tepels die er roze, rood, glimmend, wit en/of schilferig uit kunnen zien of bedekt zijn met uitslag en kleine blaartjes. Soms is niets te zien maar ervaart de moeder wel pijn.

Mogelijke symptomen baby: Witte, crème-achtige plekken of stippen aan de binnenkant van de mond, wangen of tong. Weigeren van de borst, moeilijk aanhappen, onrustig drinken of vaak los laten tijdens het drinken. Het maken van klikgeluiden tijdens het drinken. Veel onrust en winderigheid. Soms heeft de baby geen zichtbare symptomen. Wanneer er spruw is geconstateerd, is het raadzaam zowel moeder en baby gelijktijdig te behandelen met medicatie. Neem hiervoor contact op met je lactatiekundige of huisarts.

Tepelkloven

Een tepel waar een schaafplek, roofje (korstje van een wond) of een sneetje op zit.

Symptomen: Pijn, bloed. Kijk of het aanleggen goed gaat en vraag een lactatiekundige om mee te kijken bij een voeding.

Melkblaar

Een witte of heldere blaar op de tepel

Symptomen: Pijn. Je kunt proberen de blaar te openen door warme kompressen op de blaar te leggen en direct daarna je baby aan te leggen. Geeft dit geen verlichting, neem dan contact op met je lactatiekundige of huisarts.

Verstopt melkkanaal

Dit is een melkkanaal dat niet goed geleegd is en daardoor verstopt raakt.

Symptomen: Een gevoelige plek, een rode of pijnlijke knobbel in de borst zonder koorts. Wanneer een melkkanaal niet goed geleegd wordt en de verstopping blijft, kan er een borstontsteking ontstaan. Het goed legen van de borst is in dit geval erg belangrijk.

Borstontsteking(Mastitis)

Ontsteking van de borst.

Symptomen: Een gevoelige plek of knobbel in de borst die gepaard gaat met koorts, pijn of griepachtige symptomen (moe, spierpijn) Het goed legen van de borst is erg belangrijk maar neem ook contact op met je lactatiekundige of huisarts.

Hoe lang duurt de borstvoedingsperiode?

De WHO (Wereld Gezondheidsorganisatie), Unicef, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het Voedingscentrum adviseren om de baby zes maanden uitsluitend borstvoeding geven. Jij en je baby kunnen dan volop genieten van de voordelen van borstvoeding. Ook na die zes maanden kun je je baby borstvoeding blijven geven. Borstvoeding blijft altijd een meerwaarde houden voor je kindje, ook als het ouder is dan zes maanden.

Wat onze klanten zeggen

 • Saar

  “ Via deze weg willen wij opnieuw onze lieve kraamverzorgster Janneke bedanken. In 2020...”

  - Trotse ouders van Saar

 • Lynn

  “Op 4 januari is onze dochter Lynn thuis geboren. Janet, de kraamverzorgster, was erbij....”

  - Trotse ouders van Lynn

 • Jade

  “Via deze weg willen wij onze kraamverzorgster Anita bedanken! Onze dochter Jade is op...”

  - Trotse ouders van Jade

Ontdek onze cursussen

pijl icoon
Bekijk alle cursussen