<Nieuws

Aandacht voor Shaken Baby Syndroom tijdens de Week van de Opvoeding

05-10-2015

De Week van de Opvoeding draait om ontmoeting en uitwisseling tussen ouders, medeopvoeders, kinderen en jongeren. Daarbij staat een positieve benadering voorop. In 2015 wordt de Week van de Opvoeding voor de vijfde keer georganiseerd. De Week van de Opvoeding 2015 staat gepland van maandag 5 tot en met zondag 11 oktober 2015.

UMCG, Veilig Thuis, GGD Groningen, Verloskundigen provincie Groningen, De Kraamvogel, ISIS Kraamzorg, KraamZus en Kraamzorg Het Groene Kruis besteden in deze week extra aandacht aan het Shaken Baby Syndroom.

Jaarlijks komen 80 kinderen binnen op de eerste hulp met ernstig hersenletsel. Bij zo’n 30 kinderen blijkt dit een direct gevolg te zijn van ernstig schudden. Drie à vier kinderen overlijden jaarlijks in Nederland ten gevolge hiervan. Hier willen we een halt aan toeroepen door voorlichting te geven aan ouders rondom de geboorte. Vergelijkbare voorlichting leidde tot een halvering van het aantal gevallen van het Shaken Baby Syndroom.

Geen leuk onderwerp om over te lezen of te horen, met name als je zwanger bent houd je je hier nog niet mee bezig. Toch willen we via deze link de informatie onder de aandacht brengen van onze klanten.

In augustus zijn onze kraamverzorgenden gestart met de cursus Shaken Baby Syndroom. Meerdere kraamverzorgenden hebben de toets inmiddels gevolgd en met een positief resultaat afgesloten. Zij zijn inmiddels in het bezit van de DVD Shaken Baby Syndroom. Deze DVD wordt in ieder gezin getoond. Samen met de ouders bekijkt de kraamverzorgende de film en geeft antwoord op eventuele vragen.

Geesje Fokkens
Zorgdeskundige en praktijkopleider

 

 

Wat onze klanten zeggen

  • Lotus

    “Oh lieve Esther wat gaan we je missen, dankjewel voor de goede zorg! Dikke knuffel James en Lotus ...”

  • Noud

    “Superleuke kraamweek gehad voor de twede keer met Antoinette. Ook onze dochter Iris werd heel erg leuk bij de...”

  • Mart

    “Wederom een fantastische kraamweek gehad....”

Ontdek onze cursussen