<Nieuws

Het coronavirus & kraamzorg

19-11-2020

Inmiddels is ook in Nederland het coronavirus; het kan niemand zijn ontgaan. Natuurlijk houden we ons als kraamzorgorganisatie bezig met de impact en de gevolgen die het virus zou kunnen hebben. Op dit moment gelden er voor zwangeren, kraamvrouwen en pasgeborenen geen specifieke maatregelen. Kraamzorg Het Groene Kruis levert gewoon kraamzorg en assisteert bij bevallingen.

We volgen de landelijke richtlijnen van de RIVM. Onze medewerkers hebben toegang tot deze richtlijnen via het interne netwerk. Wanneer de richtlijnen veranderen, zullen onze medewerkers hier direct van op de hoogte worden gebracht.

Mocht een medewerker van ons in een risicogebied zijn geweest, contact hebben gehad met iemand met (verdenking van) het coronavirus of zelf symptomen hebben van het coronavirus, dan wordt zij niet ingezet in de zorg. Ook kun je in de kraamweek ondervinden dat onze collega geen hand geeft ter begroeting of afscheid en dat zij (nog) vaker haar handen gaat wassen.

De intakes bij het kraamgezin thuis kunnen op dit moment gewoon doorgang vinden. Wel wordt er van tevoren contact opgenomen om te controleren of het gezin een thuisbezoek op dit moment op prijs stelt en of er aan beide kanten geen ziekteverschijnselen zijn. Indien gewenst, kan de intake worden verplaatst naar een later moment of telefonisch plaatsvinden.

Enkele tips voor nu en in de kraamtijd:

 • Was vaker dan normaal je handen gedurende 20 seconden met water en zeep
 • Heb je geen water en zeep ter beschikking, gebruik dan hygiënische handgel
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na gebruik in een prullenbak die je kunt afsluiten
 • Nies en hoest in de binnenkant van je elleboog. Vergeet niet het kledingstuk wat je draagt regelmatig te wassen
 • Blijf uit de buurt van mensen die niezen en hoesten. Neem minimaal 2 meter afstand

Meer informatie vind je via:

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Bij twijfel kun je bellen met het landelijk telefoonnummer: 0800 – 1351. Als je vragen hebt aan onze organisatie, kun je ons mailen op corona@kraamzorghetgroenekruis.nl


Voorlichtingen gaan beperkt door

In het kader van het coronavirus krijgen wij als organisatie vragen over onze voorlichtingen. Wij hebben besloten dat een aantal voorlichtingen dat door ons wordt georganiseerd op dit moment doorgaan. We doen dit in overleg met onze ketenpartners. Wel vragen we de aanwezigen om hierbij de voorschriften van het RIVM te hanteren:

 • Bij griepverschijnselen (koorts, hoesten/niezen en benauwdheid) met mogelijke verdenking naar het coronavirus vragen we of je niet naar de cursus komt.
 • Er worden onderling geen handen geschud / gegeven.
 • Hoesten/niezen in de elleboogholte.
 • Regelmatig handen wassen gedurende minimaal 20 seconden en conform de wasinstructie van het RIVM.

Momenteel hebben wij dagelijks overleg over het coronavirus en wat de ontwikkelingen voor onze organisatie betekenen. De adviezen kunnen dus per dag worden bijgesteld. We vragen jullie daarom om onze website en de overige sociale media goed in de gaten te houden. Bij een eventuele annulering brengen we de deelnemers per e-mail op de hoogte.

Bij vragen mag je je altijd richten tot onze klantenservice, te bereiken via telefoonnummer 050 – 366 64 22 of via de e-mail: corona@kraamzorghetgroenekruis.nl

Wat onze klanten zeggen

 • Jade

  “Via deze weg willen wij onze kraamverzorgster Anita bedanken! Onze dochter Jade is op 3 januari in de ochtend...”

 • Floris-Jan

  “Wij zijn zeer tevreden over de kraamzorg. Wat een leuke en kundige vrouw was er voor ons en vooral...”

 • Mila-Jane

  “Wij hebben een super week gehad met onze kraamverzorgende. De kleine meid groeide niet erg snel en er werd...”

Ontdek onze cursussen