Voel je buikpijn in de eerste weken van je zwangerschap? Dan ben je zeker niet de enige. Buikpijn begin zwangerschap is een veelvoorkomende klacht, en gelukkig is dat in de meeste gevallen onschuldig. Toch is het goed om te weten waar de pijn vandaan komt. Op deze pagina lees je alles over buikpijn aan het begin van je zwangerschap: wat normaal is, wat de mogelijke oorzaken zijn, hoe je de pijn herkent én wanneer je moet bellen.
Je lichaam is volop bezig zich aan te passen aan je zwangerschap. Veel van die aanpassingen gebeuren in je buik en kunnen voor een krampend, zeurend of drukkend gevoel zorgen. Hieronder lees je de meest voorkomende, onschuldige oorzaken van buikpijn in het begin van je zwangerschap.
Voel je lichte krampen laag in je buik, rond week 4 of 5? Dan kan dat innestelingspijn zijn. De bevruchte eicel nestelt zich in de baarmoederwand, en dat kan gepaard gaan met een krampachtig gevoel. Deze krampen zijn niet gevaarlijk en verdwijnen vaak snel weer.
Vanaf het begin groeit je baarmoeder mee met je kindje. Die groei duwt andere organen opzij en rekt spieren en banden op. Dit geeft soms een drukkend of trekkend gevoel in je onderbuik. Je kunt dit vooral voelen bij plotselinge bewegingen of als je lang staat.
Vanaf het tweede trimester kun je ook last krijgen van bandenpijn. De banden die je baarmoeder ondersteunen, rekken uit en kunnen een stekende of doffe pijn veroorzaken. Dit voel je meestal aan de zijkanten van je buik of in je liezen, vooral bij bewegen of van houding veranderen.
Zwangerschapshormonen vertragen je spijsvertering. Daardoor kun je een opgeblazen gevoel, obstipatie of winderigheid ervaren. Dit veroorzaakt buikklachten, vooral na het eten of als je darmen vol zitten. Gelukkig helpt voldoende drinken, vezelrijke voeding en lichte beweging vaak goed.
Harde buiken – ook wel oefenweeën of Braxton-Hicks contracties genoemd – kunnen een gespannen gevoel in je buik veroorzaken. Je voelt dat je buik strak wordt, soms met lichte kramp. Ze zijn meestal niet pijnlijk en duren kort. Harde buiken beginnen vaak na week 20, maar sommigen ervaren dit al iets eerder.
Hoewel buikpijn meestal onschuldig is, zijn er ook situaties waarin je extra alert moet zijn. Neem contact op met je huisarts of verloskundige bij:
Je weet zelf het beste wat normaal voelt in jouw lichaam. Twijfel je? Neem dan contact op met je verloskundige voor vragen.
In veel gevallen kun je buikpijn thuis verlichten. Probeer bijvoorbeeld:
Geen last van buikpijn, maar andere zwangerschapsverschijnselen? Lees dan verder! Het kan zijn dat je een innestelingsbloeding hebt gehad of dat je afscheiding ervaart. Ook dit zijn normale tekenen van een zwangerschap en hoeven geen reden tot zorgen te zijn. Wil je meer weten over wat je kunt verwachten in deze vroege fase? We leggen het graag voor je uit. Ben je al verder in je zwangerschap en denk je dat de bevalling begint? Lees dan verder op deze pagina over symptomen van de begin bevalling.