<Kraamzorg

Wat doet een kraamverzorgster?

Sinds je zwanger bent, hoor je het van vriendinnen, je moeder, oma’s en tantes: je hebt een kraamverzorgende nodig. Maar waarom is kraamzorg belangrijk? En wat doet de kraamverzorgende dan precies per dag? Geen zorgen, op deze pagina leggen we je het precies uit.

Is mijn kraamverzorgende ook bij de bevalling betrokken?

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is een kraamverzorgende niet pas de eerste week aanwezig. Kraamzorg begint al bij de geboorte. Wat doet mijn kraamverzorgende tijdens de bevalling? De kraamverzorgende assisteert de verloskundige of huisarts bij de bevalling. Ze kan je onder andere helpen met houdingen en ademhaling: waar jij op dat moment behoefte aan hebt. Ze is er dus vanaf de eerste dagen om je te begeleiden en te adviseren over hoe je jouw baby – of baby’s natuurlijk – zelfstandig kunt verzorgen en je dagelijkse bezigheden weer oppakt. Maar genieten van je kindje, lekker tot rust komen en een beetje verwend worden is volgens ons minstens zo belangrijk.

Inschrijven

Mogen wij jou begeleiden voor, tijdens en na jouw bevalling? Meld je nu aan.

Medische achtergrond

Iedere kraamverzorgende heeft een medische achtergrond. Ze wordt continue bijgeschoold en getraind. Zo is ze altijd op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen in haar vakgebied. Die medische zorg is eigenlijk het belangrijkste onderdeel van haar taken. Voordat de kraamtijd aanbreekt, gaat ze vast in gesprek met jou en je eventuele partner over hoe jullie kraamtijd eruit gaat zien.

Na de bevalling: wat doet een kraamverzorgster?

Je kraamverzorgster houdt de gezondheid van de baby, maar ook van jou, nauwlettend in de gaten. De kraamverzorgende heeft een belangrijke signaleringsfunctie: wanneer iets niet goed gaat, ziet zij dat. Ze komt dan meteen in actie en overlegt met jou en je verloskundige en/of huisarts over eventuele problemen.

Wat doet een kraamverzorgster tijdens de kraamtijd

Wij geven volledige zorg en streven naar één kraamverzorgende tijdens de kraamtijd. De kraamverzorgster geeft tijdens de kraamtijd heel veel voorlichting, tips en adviezen over babyverzorging, borst- en flesvoeding. Ze helpt je met het geven van borstvoeding en/of flesvoeding aan jullie kindje. Heb je meer vragen over borstvoeding? Dan kun je via Kraamzorg Het Groene Kruis terecht bij onze lactatiekundigen en borstvoedingscoaches. vanuit ons Borstvoeding Expertisecentrum.

Wat doet een kraamverzorgster?

Ontwikkelingsgerichte zorg bieden

Gedurende de kraamtijd, verzorgt de kraamverzorgende jou en jullie baby en ze leert jou en je eventuele partner hoe je je baby het beste kunt verzorgen. Onze kraamverzorgende begeleidt jullie graag bij deze ontwikkelingsgerichte zorg om de hechting tussen jullie en de baby te bevorderen. Ook eventuele broertjes en zusjes worden hierbij betrokken.

Wat doet een kraamverzorgster: kraamzorg voor het hele gezin

De kraamverzorgster is er dus niet alleen voor jou en je kindje maar ook voor de rest van het gezin. Bij Kraamzorg Het Groene Kruis staan we 24/7 voor je klaar. Zo valt ook zorg voor een goede hygiëne ter voorkoming van infecties binnen het takenpakket. Daarom verschoont hij of zij regelmatig jullie bed, het bedje van jullie kindje en maakt het toilet en de badkamer schoon. Om jou rust te geven voor herstel en jullie tijd te geven om te genieten van je kindje, neemt de kraamverzorgende, in overleg, ook een aantal huishoudelijke taken over. Bijvoorbeeld het doen van de was, stoffen en stofzuigen.

Gezonde voeding

Voor het herstel na de bevalling is gezonde voeding heel belangrijk. Ook op dit gebied kun je ondersteuning van de kraamverzorgende verwachten. Denk hierbij aan je dagelijkse portie fruit en een gezonde lunch.

Warme overdracht

Beval je in in het Martini Ziekenhuis Groningen, UMCG Groningen, Ommelander Ziekenhuis (OZG) Scheemda, Wilhelmina Ziekenhuis in Assen of in Tjongerschans Heerenveen? Dan kom je in aanmerking voor de warme overdracht. Jouw kraamverzorgende komt dan rond het tijdstip van ontslag in het ziekenhuis. De overdracht tussen de verpleegkundige van het ziekenhuis en je kraamverzorgende vindt plaats aan het bed, in aanwezigheid van jou. Hij of zij helpt met de laatste voorbereiding en helpt jullie veilig op weg naar huis. Op deze manier sluit de zorg thuis perfect aan op de zorg van het ziekenhuis. Hier zijn geen extra kosten verbonden.

Wat heeft een kraamverzorgster nodig?

De kraamverzorgende moet haar werk veilig, gezond en hygiënisch kunnen uitvoeren. Daarvoor zijn er bepaalde regels volgens de Arbo-wet. Denk bijvoorbeeld aan: een verhoogd kraambed (80 centimeter), een werkhoogte van minimaal 80 centimeter (babybadje, commode en kraambed) zodat de kraamverzorgende rechtop kan staan, de aanwezigheid van schoonmaakmiddelen en materialen en een rookvrije werkomgeving. Je intaker neemt al deze zaken met je door tijdens het intakegesprek tussen week 21 en 25 van je zwangerschap.

Wat onze klanten zeggen

  • Elise

    “Saskia heeft ons ontzettend goed begeleid de eerste week met onze lieve dochter. Wat...”

    - Trotse ouders van Elise

  • Bo

    “Wij hebben een enorm fijne kraamtijd gehad met Auktje! Een hele gezellige week, waarin...”

    - Trotse ouders van Bo

  • Luna

    “Wauw, wat hebben wij een fantastisch fijne kraamzorg gehad! We hebben een ontzettend vervelende...”

    - Trotse ouders van Luna