Je vrouw of vriendin is zwanger. Maar ook jij als partner hebt uiteraard een belangrijke rol tijdens de zwangerschap en in de kraamtijd! Om je goed voor te bereiden, geven we je wat tips en informatie over de zwangerschap en de kraamtijd, praktische zaken maar ook tips voor emotionele betrokkenheid.
Je mag ons natuurlijk ook altijd mailen of bellen als je vragen hebt! Wij staan 24/7 voor je klaar.
Ga mee naar controles als het kan. Het is prachtig om de hartslag van je kindje te horen en de echo’s te zien. Op die manier begint het allemaal letterlijk te leven.
Vergeet niet de zorgverzekering te bellen om door te geven dat er een kindje komt. Zij kunnen je ook vertellen of je een kraampakket krijgt en of dat wel of niet gratis is.
Al begonnen met het aanschaffen van de babyuitzet? We hebben een handige lijst voor je op onze website staan.
Gaat je kindje straks naar de kinderopvang? Meld je kindje op tijd aan voor de opvang van je keuze. Vaak zijn er namelijk wachtlijsten.
3 tot 6 maanden zwanger
Bewegen is belangrijk voor je zwangere vrouw of vriendin. Ga als het mogelijk is bijvoorbeeld samen regelmatig een stuk wandelen.
Wil je een cursus of voorlichting volgen tijdens je zwangerschap? Kijk op onze website voor de mogelijkheden. Wij hebben bijvoorbeeld de O Wee! Zwangerschapscursus waar jij als partner ook van harte welkom bent.
Wanneer je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, dan moet je als partner je ongeboren kindje erkennen bij de gemeente waar je woont. De aanstaande moeder moet hierbij aanwezig zijn. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
6 tot 9 maanden zwanger
In deze periode volgt het intakegesprek van de kraamzorg. Tip: schrijf vragen op die je sowieso tijdens het intakegesprek wilt stellen.
Check of het kraambed op de juiste werkhoogte staat voor de kraamverzorgende/verloskundige. (80 cm volgens de arbo).
Bijna uitgerekend!
Is de babykamer al klaar? Wij hebben een handig filmpje voor je hoe je het babybedje het veiligste kunt opmaken.
Denk ook aan het kopen van vitamine D en K. Krijgt je kindje straks flesvoeding? Dan is Vitamine K niet nodig omdat dit al aan flesvoeding is toegevoegd.
Wanneer je vrouw of vriendin in het ziekenhuis gaat bevallen, zet dan ruim van tevoren een tas met spullen klaar. Check dit op onze babyuitzet checklist.
Zorg ervoor dat je zwangere vrouw of vriendin voldoende rust neemt. In deze fase van de zwangerschap is dat erg belangrijk. Benieuwd op welke signalen je moet letten om te bepalen of de bevalling begint?
Weet op welke signalen je moet letten om te bepalen of de bevalling begint.
Wat onze klanten zeggen
Elise
“Saskia heeft ons ontzettend goed begeleid de eerste week met onze lieve dochter. Wat...”
- Trotse ouders van Elise
Bo
“Wij hebben een enorm fijne kraamtijd gehad met Auktje! Een hele gezellige week, waarin...”
- Trotse ouders van Bo
Luna
“Wauw, wat hebben wij een fantastisch fijne kraamzorg gehad! We hebben een ontzettend vervelende...”