<Home

Tweede trimester

Het tweede trimester loopt van week 13 tot en met week 26. Dit is voor veel zwangere vrouwen een fijne periode van de zwangerschap. Je voelt je energieker en ook de kans op een miskraam is aanzienlijk kleiner geworden. Vaak heb je nu ook minder last van zwangerschapskwaaltjes.

Nog niet ingeschreven voor kraamzorg?

We raden je aan rond week 12 kraamzorg aan te vragen. Dat kan heel snel en eenvoudig via onze website. Heb je eerst nog wat vragen? Geen probleem, de medewerkers van de klantenservice staan voor je klaar.

Je/jullie kindje in het tweede trimester

In het tweede trimester groeit het kindje naar 940 gram, de organen zijn aangelegd en de hoeveelheid vruchtwater neemt toe. Ook de ontwikkeling gaat nu snel. Hij traint zijn spieren en oefent onder andere met slikken, zuigen en ademen. Het begin van het gebit is ontwikkeld en ook gaan de zintuigen werken waardoor je kindje je stem op termijn gaat herkennen. Tip: zing veel. Voor later, als je kindje geboren is, is dat ook een goeie troosttip. Daarmee kun je later je kindje ook goed troosten als dat nodig is.

De botten worden steeds sterker. Je kindje heeft veel calcium nodig om sterke botten te krijgen. Let er dus ook op dat je zelf voldoende calcium binnenkrijgt.

Je/jullie kindje in week 17 en 18

Je kindje begint smaak te onderscheiden (zoete en niet zoete vloeistof) omdat de smaakpapillen zich gaan ontwikkelen. Het hoofdje is in verhouding met de rest van zijn lichaam nog wat groot en op het hoofdje begint al fijn haar te groeien. Leuk om te weten: je kindje ontwikkelt in deze periode een eigen, definitieve vingerafdruk. Verder ontwikkelt je kindje in deze periode tastzin waardoor hij/zij eigen bewegingen kan waarnemen en zo oefent met kijken. Vanaf week 18 kun je de bewegingen van je kindje gaan voelen. Vooral in de avond zul je je kindje krachtig voelen bewegen. Niet alle kindjes bewegen trouwens evenveel.

Haar, bewegen, zintuigen en smaak

In week 19 krijgt je kindje wat stevigere haartjes. De donshaartjes en de wenkbrauwen ontstaan. Je kindje is in dit tweede gedeelte van het tweede trimster erg lening en beweegt veel, ongeveer 200 keer per dag! In deze periode ontwikkelt je kindje de zintuigen: taal, geur, gehoor en zicht. Ook kan je kindje nu dromen! Deze zogeneemde REM-slaap is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen van je kindje.

Je jullie kindje van week 23 t/m 26

Het hoofdje van je/jullie kindje is nu veel meer in verhouding tot het lichaam. Bij jongetjes ie het scrotum al goed ontwikkeld en bij een meisje hebben de eierstokken al eitjes, bij de geboorte zijn dat er al ongeveer twee miljoen!

Je kindje kan nu ook ademhalen. Hij ademt geen lucht, maar vruchtwater in en uit de longetjes als oefening. De bewegingen van je kindje worden steeds krachtiger, hij/zij oefent de spieren. Dit zorgt ervoor dat je eventuele partner de bewegingen misschien ook al kan voelen als hij/zij de handen op je buik legt. Ool de hartslag kun je steeds beter horen. De beste plek om te luisteren is ongeveer tien centimeter onder de navel.

Week 26 is een mijlpaal: je/jullie kindje is vanaf nu levensvatbaar. De komende weken worden de overlevingskansen van je kindje buiten de baarmoeder steeds groter. Vanaf de 28e week neemt het risico op (ernstige) infecties af en noemen we een vroeggeboren baby ook wel ‘prematuur’.

Jij in het tweede trimester

Aan het begin van dit tweede trimester zie je vaak nog nauwelijks dat je zwanger bent. Aan het einde van deze periode heb je al een echte zwangerschapsbuik. Je komt nu gemiddeld een halve kilo per week aan. Ook kun je last hebben van gevoelige borsten en grotere en donkere tepels, je lichaam maakt zich namelijk klaar om borstvoeding te geven. Bij sommige vrouwen kunnen er soms druppeltjes gele melk uit de borsten lekken. Hiervoor kun je zoogkompressen gebruiken.

In week 16 is je baarmoeder nu tien keer zo zwaar als voor de zwangerschap: ongeveer 1000 gram en acht centimeter lang. Vanaf nu kun je ook het geslacht van je kindje zien met een (pret)echo.

Het komt veel voor dat je smaak tijdens de zwangerschap ineens verandert waardoor je bijvoorbeeld ineens zin kan krijgen in hartige dingen terwijl je voorheen vooral van zoet hield.

Tweede trimester zwangerschap

Striae, bandenpijn en bloedend tandvlees

Door de invloed van hormonen kun je last krijgen van Striae, kleine scheurtjes in het onderhuidse bindweefsel. Dit worden ook wel zwangerschapsstrepen genoemd. Helaas kun je striae niet voorkomen. Door een goede verzorging van de huid, kun je wel proberen de striae te verminderen.

Ook kun je door de groei van de baarmoeder last krijgen van bandenpijn. De banden rond je baarmoeder rekken uit en dit veroorzaakt een zeurende en soms stekende pijn aan de zijkant van je buik en richting je liezen. Bandenpijn kan geen kwaad, al is het wel vervelend.

Door de invloed van hormonen kan het zijn dat je tandvlees tijdens het poetsen wat sneller gaat bloeden. Poets daarom goed maar voorzichtig met een zachte borstel.

Kortademig

In de laatste weken van het tweede trimester kun je meer last krijgen van kortademigheid. Dat komt omdat je middenrif meer omhoog wordt geduwd waardoor je longen minder ruimte krijgen.

Hieronder wat ademhalingsoefeningen:

  • Let op je houding.
  • Adem langzaam en volledig in tot in je bekken.
  • Als je ademt, richt je dan op iedere volledige, ontspannen uitademing en je zult merken dat het inademen vanzelf gaat.

Bloeddruk

Tijdens je zwangerschap kun je een hoge bloeddruk krijgen. Aan het einde van de zwangerschap kan dit voor problemen zorgen.  De verloskundige meet daarom bij elk afspraak je bloeddruk. Duizeligheid, meer vocht vasthouden en meer hoofdpijn kunnen signalen zijn van een (te) hoge bloeddruk. Is je bloeddruk te hoog, dan adviseert je verloskundige je vaak om meer rust te nemen en krijg je wellicht meer controles.

Tips en adviezen tweede trimester zwangerschap

Hieronder geven we je enkele adviezen en tips voor het tweede trimester van je zwangerschap

  • Denk vast na waar je wilt bevallen: thuis of in het ziekenhuis.
  • Als je niet getrouwd bent, wordt de eventuele partner pas officieel vader/moeder als hij/zij het kindje erkent.
  • Als je (voor het eerst) zwanger bent, kom je ongetwijfeld voor de vraag te staan: wat heb ik allemaal nodig als de baby er straks is. Daarvoor hebben we een handige checklist voor je baby uitzet op onze website staan.
  • Als je je hebt aangemeld voor onze kraamzorg, dan nemen we tussen de 21 ste en 25 ste week van je zwangerschap contact op voor het maken van een afspraak voor een intakegesprek waarin we je alles vertellen over onze kraamzorg en waarin je jouw/jullie wensen voor de kraamzorg aan kunt geven. Tip: schrijf vast op wat je aan de intaker wilt vragen. Tijdens het gesprek is er voldoende ruimte voor het stellen van al jouw vragen. Check elders op onze website voor alle informatie over de gespreksonderwerpen tijdens de intake.
  • Check of je kraampakket vergoed wordt door je zorgverzekeraar.
  • Heb je al nagedacht over een zwangerschapscursus? De O Wee! zwangerschapscursus helpt je bij de voorbereiding op je bevalling en de komst van je/jullie kindje. Je kunt de cursus volgen vanaf de 27ste week van je zwangerschap. Kijk voor exacte locaties, data en tijdstippen op onze website. Ook als je meer wilt weten over de inhoud, kun je dat hier vinden.

Eerste trimester

Derde trimester

Wat onze klanten zeggen

  • Justin

    “Wij hadden 2 kraamverzorgenden. Maar 2 uit duizenden! Beide zo lief, zorgzaam en meegaand....”

    - Trotse ouders van Justin

  • Ties

    “Voor de derde keer een super positieve ervaring met Kraamzorg het Groene Kruis!

    - Trotse ouders van Ties

  • Juna

    “Inmiddels is ons meisje alweer 4,5 maand, want ja, de tijd gaat écht heel...”

    - Trotse ouders van Juna