De kraamverzorgenden van Kraamzorg Het Groene Kruis zijn ook opgeleid om je verloskundige te ondersteunen tijdens de (thuis)bevalling. Jouw kraamverzorgende is dus niet pas in de kraamweek aanwezig maar is er vanaf het allereerste moment bij om je tijdens de bevalling te begeleiden en te adviseren. Ze kan je onder andere helpen met houdingen en ademhaling.
Heb je al kraamzorg aangevraagd? Dat kan snel en eenvoudig via deze website.
Onze kraamverzorgenden hebben veel ervaring met het begeleiden van thuisbevallingen. De verloskundige belt jouw kraamverzorgende zodra de bevalling begint. Vervolgens ondersteunt ze jou en je partner. Denk bijvoorbeeld aan het klaarleggen van de spullen voor de bevalling en advies geven over hoe je de weeën het beste kunt opvangen. Nadat het kindje geboren is, blijft ze minimaal twee uur bij jullie, ook al beval je midden in de nacht. Ze doet in die eerste uren de (medische) controles bij jou en je kindje, helpt je met douchen en het geven van de eerste voeding aan je kindje.
Je kunt zelf voor een poliklinische bevalling kiezen, bijvoorbeeld om je dat een veiliger gevoel geeft. In dat geval bel je jouw verloskundige zodra de bevalling begint. Je verloskundige belt dan jouw kraamverzorgende. Indien mogelijk, is jouw kraamverzorgende al aanwezig tijdens de bevalling waarbij ze jou, je eventuele partners en de verloskundige ondersteunt. Onze kraamverzorgenden geven bevallingsassistentie in de volgende ziekenhuizen: alle ziekenhuizen in Friesland, UMCG Groningen, WZA Assen, Scheper Emmen, Isala Zwolle en het Röpke-Zweers Ziekenhuis Hardenberg. Na de bevalling gaat de kraamverzorgende met je/jullie mee naar huis om direct de opstart van de kraamzorg te doen.
Medisch bevallen
Soms is de bevalling om medische redenen in het ziekenhuis, onder begeleiding van de gynaecoloog. Het kan zijn dat je dan een paar dagen langer in het ziekenhuis moet blijven. Je hebt recht op kraamzorg tot en met de tiende dag na de bevalling. Zodra je weet dat je naar huis mag, neem dan direct contact met ons op. We overleggen dan samen met jou/jullie wanneer de kraamverzorgende bij je/jullie komt. Dit kan ook ‘s nachts!
Warme overdracht na de bevalling
Wanneer het om bepaalde redenen niet mogelijk is dat de kraamverzorgende bij de bevalling in het ziekenhuis aanwezig is, werken we met een warme overdracht. Jouw kraamverzorgende komt dan rond het tijdstip dat jullie bijna naar huis mogen naar het ziekenhuis toe om kennis te maken met jullie. Ook kan ze dan met het ziekenhuispersoneel overleggen of er nog bijzonderheden zijn of zaken om rekening mee te houden. Op deze manier kan ze goed voorbereid met jullie mee naar huis en sluit de kraamzorg naadloos aan bij de zorg in het ziekenhuis.
Je komt in aanmerking voor de warme overdracht als je bevalt in: Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Martini Ziekenhuis Groningen, UMCG Groningen, Tjongerschans Heerenveen en OZG Scheemda.
Voorbereiding bevalling
Wil je weten wat je allemaal moet voorbereiden bij een thuisbevalling en/of klaar moet zetten voor een ziekenhuisbevalling, check dan onze handige uitzetlijst. Hier staat onder andere op wat er in de ‘vluchttas’ moet.
Na de bevalling
Je bent net bevallen, alles is nieuw en je bent misschien onzeker over bepaalde zaken, we hebben daarom een handige belinstructie kraambed voor je waarin je kunt lezen wat ‘normaal’ is en wanneer we je aanraden actie te ondernemen. Deze belinstructie is er in het Nederlands, Engels, Arabisch en Turks.
Wiegje of ledikantje opmaken
Alvast weten hoe je goed en veilig het babybedje opmaakt, we hebben een handig filmpje voor je.