<Kraamzorg

Bevalling

De kraamverzorgenden van Kraamzorg Het Groene Kruis zijn ook opgeleid om je verloskundige te ondersteunen tijdens de (thuis)bevalling. Jouw kraamverzorgende is dus niet pas in de kraamweek aanwezig maar is er vanaf het allereerste moment bij om je tijdens de bevalling te begeleiden en te adviseren. Ze kan je onder andere helpen met houdingen en ademhaling.

Heb je al kraamzorg aangevraagd? Dat kan snel en eenvoudig via deze website.

Thuis bevallen

Onze kraamverzorgenden hebben veel ervaring met het begeleiden van thuisbevallingen. De verloskundige belt jouw kraamverzorgende zodra de bevalling begint. Vervolgens ondersteunt ze jou en je partner. Denk bijvoorbeeld aan het klaarleggen van de spullen voor de bevalling en advies geven over hoe je de weeën het beste kunt opvangen. Nadat het kindje geboren is, blijft ze minimaal twee uur bij jullie, ook al beval je midden in de nacht. Ze doet in die eerste uren de (medische) controles bij jou en je kindje, helpt je met douchen en het geven van de eerste voeding aan je kindje.

Bevalling

In het ziekenhuis bevallen

Je kunt zelf voor een poliklinische bevalling kiezen, bijvoorbeeld om je dat een veiliger gevoel geeft. In dat geval bel je jouw verloskundige zodra de bevalling begint. Je verloskundige belt dan jouw kraamverzorgende. Indien mogelijk, is jouw kraamverzorgende al aanwezig tijdens de bevalling waarbij ze jou, je eventuele partners en de verloskundige ondersteunt. Na de bevalling gaat de kraamverzorgende met je/jullie mee naar huis om direct de opstart van de kraamzorg te doen.

Assistentie bij bevallingen: gezamenlijke poule

Kraamzorg Het Groene Kruis heeft een gezamenlijke poule voor assistentie bij bevallingen en opstart van de  kraamzorg met meerdere kraamzorgorganisaties (Isis Kraamzorg, Kraamvogel en Kraamzus). Het gebied waarbinnen deze poule werkzaam is zijn alle plaatsen in de provincie Friesland en Groningen en Midden-Drenthe. Het kan dus voorkomen dat de bevalling en opstart verzorgd wordt door een kraamverzorgende van een andere organisatie. Het uitgangspunt blijft dat een kraamverzorgende van de eigen organisatie bij de eigen klant de assistentie bij de bevalling doet. Als dit om bepaalde redenen niet mogelijk is (denk bijvoorbeeld aan te lange reistijd van de kraamverzorgende), wordt een andere organisatie ingezet. Uiteraard is er altijd een goede overdracht tussen de kraamverzorgende die bij de bevalling assisteert/de opstart doet en de kraamverzorgende die de verdere zorg op zich neemt in de kraamweek.

Ziekenhuizen waar poliklinische bevallingen worden ondersteund door alle 4 de organisaties zijn:

 • Antonius Ziekenhuis in Sneek
 • Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) in Leeuwarden
 • Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten
 • Tjongerschans ziekenhuis in Heerenveen
 • UMCG in Groningen
 • Ommelander Ziekenhuis Scheemda

Kraamzorg Het Groene Kruis geeft ook assistentie en hulp bij de bevalling op de afdeling in het Martini Ziekenhuis en heeft hiervoor een aparte poule.

Medisch bevallen
Soms is de bevalling om medische redenen in het ziekenhuis, onder begeleiding van de gynaecoloog. Het kan zijn dat je dan een paar dagen langer in het ziekenhuis moet blijven. Je hebt recht op kraamzorg tot en met de tiende dag na de bevalling. Zodra je weet dat je naar huis mag, neem dan direct contact met ons op. We overleggen dan samen met jou/jullie wanneer de kraamverzorgende bij je/jullie komt. Dit kan ook ‘s nachts!

Voorbereiding bevalling
Wil je weten wat je allemaal moet voorbereiden bij een thuisbevalling en/of klaar moet zetten voor een ziekenhuisbevalling, check dan onze handige uitzetlijst. Hier staat onder andere op wat er in de ‘vluchttas’ moet.

Na de bevalling
Je bent net bevallen, alles is nieuw en je bent misschien onzeker over bepaalde zaken, we hebben daarom een handige belinstructie kraambed voor je waarin je kunt lezen wat ‘normaal’  is en wanneer we je aanraden actie te ondernemen. Deze belinstructie is er in het Nederlands, Engels, Arabisch en Turks.

Wiegje of ledikantje opmaken
Alvast weten hoe je goed en veilig het babybedje opmaakt, we hebben een handig filmpje voor je.

Wat onze klanten zeggen

 • Selyn

  “Selyn is geboren op 7 mei na een pittige zwangerschap waar zorgen rondom haar...”

  - Trotse ouders van Selyn

 • Anco

  “2 kraamweken in 1 week.

  Onze zoon Anco is geboren op 15...”

  - Trotse ouders van Anco

 • Nathan

  “Een hele fijne kraamweek gehad dankzij Jeannet! Ondanks dat het onze derde is, nog...”

  - Trotse ouders van Nathan