<Home

Na de kraamtijd

De kraamverzorgende is weg. En nu? Ondanks dat je geniet van je kindje, kun je/kunnen jullie nog wat onzeker en vermoeid zijn. Een kindje is een hele verantwoordelijkheid erbij. Deze gevoelens zijn normaal. Gelukkig sta je er niet alleen voor en kun je voor tips en adviezen altijd terecht bij het consultatiebureau. Hieronder geven wij je ook wat praktische tips en adviezen

Regelen na de kraamtijd
Het is goed om na te denken over het regelen van een aantal praktische zaken nadat je kindje is geboren. Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • Contact opnemen met je zorgverzekeraar om je kindje bij te schrijven op je polis. En wellicht zijn er ook nog andere verzekeringen die aangepast moeten als je kindje eenmaal is geboren.
  • Het eventueel regelen van kinderopvang (soms zijn er wachtlijsten dus wacht niet te lang met aanvragen van de kinderopvang van je keuze) en daaraan gekoppeld het aanvragen van kinderopvangtoeslag aan bij de Belastingdienst. Dit moet binnen drie maanden nadat je kindje voor het eerst naar de opvang is gegaan.
  • Het aanpassen van je bestaande, of het opstellen van een nieuw testament (bijvoorbeeld als je een voogd wilt toewijzen.

Na de kraamtijd

Tips voor het drinken van je baby

  • Voed je kindje altijd op verzoek. Dit geldt ook voor flesvoeding;
  • Soms wil je kindje een periode veel vaker drinken. Dit is normaal. Dit noemen we ‘regeldagen’. Doordat je je kindje tijdens de regeldagen vaker een voeding geeft, maak jij als moeder ook meer melk aan. Vaak hangen de regeldagen samen met een groeispurt. Deze groeispurts zie je vaak rond de twee weken, zes weken en drie maanden. De productie van je melk hangt dus samen met de vraag van je baby naar voeding.
  • Flesvoeding: na het opbouwschema blijf je regelmatig met kleine porties voeden. Ga uit van ongeveer 150 ml per kg. Lichaamsgewicht per etmaal. Ook bij flesvoeding, voed je op verzoek.

Tips bij onrustige baby

Veel kindjes zijn elke dag, meestal rond dezelfde tijd, onrustig. Dit kan allerlei oorzaken hebben en soms kom je er niet achter waar het nou aan ligt. Het kan liggen aan het feit dat je kindje last heeft van krampjes/het niet goed kunnen verteren van voeding. Na een aantal weken neemt de onrust vaak af. Het vinden van rust en balans heeft wat tijd nodig. Wat kun je doen om de onrust/het huilen te verminderen?

  • Neem meer tijd bij een voeding en laat je kindje even uitrusten/boeren tussendoor. Dit kan de krampjes verminderen.
  • Krampjes kunnen ook ontstaan doordat je kindje te veel lucht hapt. Bij flesvoeding moet de speen goed gevuld zijn, dat kan het luchthappen verminderen.
  • Heeft je kindje krampjes? Masseer het buikje dan eens zachtjes in cirkels, leg je kindje eens op zijn buik op je arm en zoek uit wat je kindje fijn vindt. Denk bijvoorbeeld aan een draagdoek of muziek.
  • Rust en regelmaat is erg belangrijk: een vaste volgorde en niet te veel prikkels geeft je kindje vaak een fijn gevoel.

Meer weten?

Kijk dan eens op onderstaande websites:

Consultatiebureaus

Overig

 

Wat onze klanten zeggen

  • Ellis

    “Een leuke kraamweek gehad met Willa en Jet. Veel geleerd en goed op weg...”

    - Trotse ouders van Ellis

  • Marlon

    “Op 1 april 2024 is onze lieve Marlon James geboren. Dit is ons eerste...”

    - Trotse ouders van Marlon

  • Finley

    “Vanaf de bevalling/geboorte in het ziekenhuis heeft Alida ons super goed ondersteund! Wij vonden...”

    - Trotse ouders van Finley