<Home

13 weken zwanger

Je bent nu 13 weken zwanger. Dat betekent dat het eerste trimster van je zwangerschap er nu op zit. De eerste spannende, cruciale maanden zijn voorbij. De kans op een miskraam is nu een stuk kleiner geworden wat betekent dat je nu ook met een gerust hart mensen om je heen kunt vertellen dat je zwanger bent.  Ook ga je nu het tweede trimester in, de fase van je zwangerschap in waarin je meer energie krijgt en je meer kunt gaan genieten van het wonder dat in je groeit.

Kraamzorg aanvragen

Heb je al kraamzorg aangevraagd? We raden aan dit rond week 12 te doen. Bij Kraamzorg Het Groene Kruis staan we voor je/jullie klaar om je een fijne en onbezorgde kraamtijd te bezorgen. Aanmelden voor onze kraamzorg kan snel en eenvoudig via onze website. Heb je eerst nog vragen? Neem gerust contact op met onze klantenservice.

13 weken zwanger: ontwikkeling van je kindje

In week 13 steekt je kindje alle energie in het groeien. De organen zijn ontwikkeld en liggen op hun plek. Ook komt er steeds meer vruchtwater zodat je kindje goed kan bewegen en zijn de botten in het ontwikkeling. Ook het gebit begint zich te vormen.

Je kindje weegt nu ongeveer 28 gram en is gemiddeld 7,5 centimeter. Je kunt het vergelijken met de grootte van een citroen. Het gezichtje van je kindje heeft vorm gekregen: de neus, mond en oren zitten er al op en aan en de benen beginnen te groeien. Kortom: je kindje is nu helemaal gevormd.

Geluiden

Het vermoeden is dat je kindje nu al geluiden kan waarnemen al zijn de oren echter pas rond de 24ste week volgroeid. Toch lijken baby’s geluid te ‘horen’ via voelorganen op de huid. Hiermee vangen ze vibraties op. Een tip is daarom: zing veel. Dit is ook handig voor later om je kindje mee te troosten indien nodig.

13 weken zwanger: ontwikkelingen bij de moeder

Je baarmoeder wordt steeds groter en binnenkort zal je zwangere buik zichtbaar worden. Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat je kindje niet groeit als je buik niet groeit. En als je veel aankomt en je buik snel groeit, betekent dat ook niet altijd dat je kindje hard groeit. Alle baby’s hebben ongeveer dezelfde groei tot zestien weken. Pas daarna ga je verschillen zien.

De verloskundige checkt tijdens de controle of de baby goed groeit. Ze legt haar handen om je buik. Zo kan ze de afstand bepalen tussen de bovenkant van de baarmoeder en het schaambeen. Het bepalen van die afstand doet ze om te zien of de grootte van de baarmoeder klopt met de zwangerschapsduur.

13 weken zwanger

Tips en regelzaken bij 13 weken zwanger

 • Ben je al begonnen met de uitzet voor je kindje? Wij hebben een handige checklist babyuitzet voor je waarop staat wat je allemaal nodig hebt.
 • Volgens de wet moet je je zwangerschap minimaal 3 weken voor je zwangerschapsverlof, melden aan je werkgever. Het is echter niet handig om zo lang te wachten. Vertel het liever eerder. Zo kan je werkgever je vervanging en verlof op tijd regelen en is er begrip als je zwangerschapsklachten hebt. Je krijgt van je verloskundige of gynaecoloog een zwangerschapsverklaring met daarop de uitgerekende datum. Je werkgever heeft deze nodig voor het aanvragen van je verlof en uitkering.
 • Als je zwanger bent is het verstandig extra vitamine D te slikken. Het advies voor zwangere vrouwen is 10 microgram vitamine D per dag. Meer dan een kwart van de pasgeboren baby’s heeft een vitamine D tekort. Dit wil je voorkomen omdat vitamine D erg belangrijk is voor het immuunsysteem en zorgt voor een goede groei en ontwikkeling van kinderen. Ook zorgt het voor sterkte botten en tanden.
 • Leuk voor later: een zwangerschapsdagboek waarin je alle echo foto’s kunt bewaren, bonnetjes van je babyuitzet, foto’s van de groei van je buik etc. Ook kun je hier al je emoties, gedachtes en gevoelens in kwijt. Je kunt een dagboek kopen of er eentje maken. Er zijn ook dagboeken voor het eerste levensjaar van je kindje en verder.
 • Ook leuk om te doen: maak een gipsafdruk van je buik of laat deze maken. Een mooie en blijvende herinnering aan je zwangerschap.

Wat onze klanten zeggen

 • Linde

  “Op de geboortedag van Linde kregen we te horen dat Alida onze kraamverzorgster zou...”

  - Trotse ouders van Linde

 • Noa

  “Afgelopen week Anita als kraamzorg bij ons thuis gehad. Ik kan haar aan iedereen...”

  - Trotse ouders van Noa

 • Selyn

  “Selyn is geboren op 7 mei na een pittige zwangerschap waar zorgen rondom haar...”

  - Trotse ouders van Selyn