<Home

Zwangerschapsverschijnselen

Hoera je bent zwanger! Gefeliciteerd. We raden we je aan zo rond de twaalfde week kraamzorg aan te vragen. Kraamzorg Het Groene Kruis biedt deskundige kraamzorg voor jou en je gezin. Je gaat een mooie en spannende tijd tegemoet waarin er veel verandert in jouw/jullie leven maar ook in je lichaam. Er groeit een klein leven in je. Prachtig en bijzonder. Helaas horen er echter ook lichamelijke ongemakken bij een zwangerschap. Wat zijn de veelvoorkomende zwangerschapsverschijnselen?

Innestelingsbloeding

Als je net zwanger bent wil je geen bloed zien omdat dit soms geen goed nieuws kan betekenen. Echter, het kan ook gaan om een innestelingsbloeding, één van de eerste zwangerschapsverschijnselen. Ongeveer 20-30% van de zwangeren krijgt een dergelijke bloeding. Deze ontstaat als het toekomstige embryo zich hecht aan de baarmoederwand. Hierbij kan een bloedvaatje geraakt worden waardoor een lichte bloeding ontstaat.

Last van je bekken

Veel vrouwen krijgen last van hun bekken tijdens de zwangerschap. Je kunt last krijgen van pijn in je lage rug, benen, liezen, schede, stuit, billen en/of schaambot. Als je in beweging bent, zijn de klachten vaak minder. Je zult merken dat je meer last hebt als je opstaat uit een liggende positie. Blijf vooral in beweging met een rechte rug maar belast je bekken ook weer niet te zwaar. Na je bevalling kun je een aantal bekkenoefeningen doen om de klachten te verminderen.

Striae/zwangerschapsstrepen

Eén van de zwangerschapsverschijnselen die je ook vaak hoort is striae/zwangerschapsstrepen. Je kunt dit kwaaltje helaas niet voorkomen. Zwangerschapsstrepen zijn een soort littekens die onderhuids zitten. Een gevolg van een snelle gewichtstoename in een korte tijd. Je ziet striae met name ontstaan in het derde trimester van de zwangerschap. Striae kun je verminderen door met een crème of olie te smeren en het dragen van een goede, stevige zwangerschapsbeha, steunband voor je buik en corrigerend ondergoed.

Harde buik

Als je zwanger bent, kun je aan het einde van de dag soms last krijgen van een harde buik. Je baarmoederspier trekt dan samen. Bijna alle zwangeren hebben er last van. Het is dus een normaal zwangerschapsverschijnsel. Ontspanning, rust en regelmatig een warme douche of bad, kunnen de klachten van een harde buik verminderen.

Duizeligheid

Je kunt tijdens je zwangerschap last krijgen van duizeligheid. Oorzaak is vaak een lage bloeddruk. Deze ontstaat omdat je baarmoeder op je organen en benen drukt waardoor je bloed moeilijker kan terugstromen. Een lage bloedsuikerspiegel kan ook voor duizeligheid zorgen. Zorg er in dat geval voor dat je de hele dag door kleine beetjes eet om je bloedsuikerspiegel op peil te houden.

Misselijkheid

Waarschijnlijk één van de meest bekende zwangerschapsverschijnselen: misselijkheid. Je kunt de hele dag misselijk zijn, alleen in de ochtend of helemaal niet. Misselijkheid komt met name voor in het eerste trimester van je zwangerschap. Na het eerste trimester wordt de misselijkheid vaak minder of verdwijnt helemaal. Neem altijd contact op met je huisarts als je heel veel en vaak moet braken, afvalt en niks kunt binnenhouden.

Verlies van urine

Vooral aan het einde van je zwangerschap, in het derde trimester kun je als zwangere last krijgen van urineverlies, ook wel zwangerschapsincontinentie genoemd. Ook na je bevalling kun je hier nog last van houden. Oorzaak is dat je tijdens en na je zwangerschap minder controle hebt over je bekkenbodemspieren. Je kunt je bekkenbodemspieren trainen door oefeningen te doen.

Veel moeten plassen

Je kindje heeft ruimte nodig waardoor je baarmoeder vanzelfsprekend groeit. Hierdoor kan je blaas in de verdrukking komen. Samen met je veranderende hormoonhuishouding is dan het resultaat: veel (meer) moeten plassen. Je zult dit met name merken in het eerste trimester en het derde trimester van je zwangerschap. Je kunt hier weinig aan doen. Heb je pijn bij het plassen? Dan kan het wellicht een blaasontsteking zijn. Ga in dat geval even naar je huisarts.

Meer afscheiding

Door de invloed van hormonen, krijg je soms last van meer afscheiding en afscheiding die er wat anders uitziet. Dit is heel normaal. Wel is het belangrijk je vagina goed schoon te houden omdat je gevoeliger bent voor infecties. Was je vagina nooit met zeep. Als je jeuk krijgt, de afscheiding niet fris ruikt en/of het plassen pijn doet, schakel dan je huisarts in aangezien deze symptomen kunnen wijzen op een infectie.

Meer vocht vasthouden

Tijdens je menstruatie kun je dit gevoel ook hebben: opgeblazen en opgezwollen. Een resultaat van meer vocht vasthouden. Tijdens het begin van de zwangerschap kun je ook meer vasthouden. Wat je kunt doen is meer drinken waardoor je lichaam al het overtollige vocht beter kan afvoeren.

Moeheid

Met name in het eerste trimester en derde trimester van je zwangerschap, kun je erg moe zijn, één van de meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes. Helaas hoort moeheid nou eenmaal bij het zwanger zijn. Geef vooral aan het begin van je zwangerschap toe aan deze vermoeidheid. Neem waar het kan een dag vrij, pak meer rustmomenten op een dag en doe een middagdutje.

Bandenpijn

Je bekken is via banden verbonden aan je baarmoeder. Omdat je baarmoeder groeit, rekken deze banden uit. Met als gevolg dat je steken aan de zijkant van je buik kunt voelen, in de buurt van je liezen. Alhoewel het een vervelend gevoel is, verdwijnt deze pijn vanzelf weer. Als je veel last hebt van bandenpijn, raden we je aan meer rust te nemen.


Zwangerschapsverschijnselen

Wat onze klanten zeggen

  • Ellis

    “Een leuke kraamweek gehad met Willa en Jet. Veel geleerd en goed op weg...”

    - Trotse ouders van Ellis

  • Marlon

    “Op 1 april 2024 is onze lieve Marlon James geboren. Dit is ons eerste...”

    - Trotse ouders van Marlon

  • Finley

    “Vanaf de bevalling/geboorte in het ziekenhuis heeft Alida ons super goed ondersteund! Wij vonden...”

    - Trotse ouders van Finley