<Kraamzorg

Aantal uren kraamzorg

Wanneer je borstvoeding geeft, krijg je 49 uren kraamzorg, verdeeld over acht dagen. Geef je kunstvoeding, dan worden er 45 uren vergoed.

De kraamverzorgende en je verloskundige of huisarts beoordelen hoeveel zorg er in jouw kraamtijd nodig is. De indicatie hiervoor wordt op drie momenten gesteld:

 • tijdens de intake;
 • kort na de bevalling door de kraamverzorgende in overleg met de verloskundige en/of huisarts;
 • op de derde of vierde dag van de kraamtijd door de kraamverzorgende in overleg met de verloskundige en/of huisarts.

Als je de negende en tiende dag van je kraamtijd nog zorg nodig hebt, zal de verloskundige/huisarts hiervoor de indicatie stellen.

Stel dat je geen medische of sociale indicatie hebt, maar je wilt tóch meer kraamzorguren. Gewoon, omdat je dat prettig vindt. Wij bieden je dan de mogelijkheid om die extra uren tegen een aantrekkelijk tarief bij ons in te kopen. Kijk bij Tarieven kraamzorg.

Extra aantal uren kraamzorg bij tweeling

Aantal uren kraamzorg voor baby Daan en NoudZwanger zijn van een tweeling is dubbel geluk! Echter zul je af en toe ook momenten hebben dat je je afvraagt hoe je het straks allemaal gaat organiseren. Gelukkig mogen we in geval van een tweeling extra zorg bieden. Ongeacht of je een aantal dagen in het ziekenhuis verblijft, mogen we je in ieder geval twee uur per dag extra zorg geven. Ook heb je recht op zorg tot en met de tiende dag!

Dit geeft je net even wat meer tijd om samen met de kraamverzorgende te kijken hoe je weer wat structuur kan brengen in het compleet andere leven dat je hebt op het moment dat je samen met de tweeling naar huis gaat. Daarnaast is de kraamverzorgende net even wat langer bij je aanwezig waardoor je meer tijd hebt om te herstellen van de zwangerschap en bevalling.

Couveuse nazorg

Het kan voorkomen dat je kindje na de geboorte een periode in de couveuse ligt. Wanneer je vervolgens naar huis mag, heb je, afhankelijk van de voorwaarden van de zorgverzekeraar nog recht op kraamzorg: uitgestelde kraamzorg kan gegeven worden vanaf de tiende dag tot maximaal drie maanden na de bevalling. Couveuse nazorg is vooral gericht op de overgang van ziekenhuis naar huis zo soepel mogelijk te laten verlopen en je vertrouwen te geven bij de verzorging van je kindje thuis. Het hangt van je verzekering af wat je vergoed krijgt voor couveuse nazorg. Je zorgverzekeraar kan je hier meer over vertellen.

Kraamzorg bij adoptie

Ook als je een kindje geadopteerd hebt, kun je bij Kraamzorg Het Groene Kruis terecht. Wanneer je een aanvullende zorgverzekering hebt, krijg je adoptiezorg vaak vergoed. Je zorgverzekeraar kan je informeren over het aantal uren kraamzorg en de hoogte van de vergoeding. Daarnaast bieden we je ook de mogelijkheid om extra zorguren te kopen tegen een tarief van € 37,50 per uur. Deze extra uren krijg je helaas niet vergoed door de verzekeraar.

Kraamzorg bij miskraam of overleden kindje

Niets kan je voorbereiden op het verlies van je kindje. Alles loopt anders dan verwacht en een moeilijke en verdrietig periode volgt. Ook als je kindje is overleden heb je recht op kraamzorg. Of je dit wilt, bepaal je uiteraard zelf. Het kan fijn zijn iemand om je heen te hebben die ervaring heeft met het verlies van kinderen. Onze kraamverzorgende kan je emotioneel bijstaan maar je ook helpen met huishoudelijke taken en de zorg van je eventuele andere kinderen. Bij een zwangerschap van 18 weken heb je al recht op kraamzorg. Je zorgverzekeraar kan je vertellen hoeveel uren kraamzorg je vergoed krijgt.

Inschrijven kraamzorg

Wil je meer weten over onze kraamzorg? Dan kun je ons altijd even bellen of hier online meer informatie aanvragen. Of lees de ervaringen van andere ouders. Natuurlijk mag je je ook meteen bij ons inschrijven.

Wat onze klanten zeggen

 • 10
  Florik

  “Na een supersnelle bevalling kwam Patricia ons ophalen uit het ziekenhuis. Die middag heeft...”

  - Trotse ouders van Florik

 • 10
  Maylinn Romy

  “Dit was mijn derde keer bij jullie en weer een geweldige kraamweek gehad. Jullie...”

  - Trotse ouders van Maylinn Romy

 • 10
  Emma

  “Wij hebben een hele fijne week gehad met onze kraamverzorgende. Wij hadden ook een...”

  - Trotse ouders van Emma

Ontdek onze cursussen

Bekijk alle cursussen