<Kraamzorg

Aantal uren kraamzorg

De kraamverzorgende en je verloskundige of huisarts beoordelen, uiteraard samen met jou, hoeveel zorg er in jouw kraamtijd nodig is. De vaststelling van het aantal kraamzorguren gebeurt aan de hand van het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIP). Het LIP voorziet in zorg op maat. Deze beoordeling is tijdens drie momenten:

 • tijdens de intake;
 • kort na de bevalling door de kraamverzorgende in overleg met de verloskundige en/of huisarts;
 • op de derde of vierde dag van de kraamtijd door de kraamverzorgende in overleg met jou en met de verloskundige en/of huisarts.

Wanneer je borstvoeding geeft, dan krijg je standaard 49 uren kraamzorg vergoed. Deze uren zijn verdeeld over acht dagen. Geef je kunstvoeding, dan zijn dit 45 uren. Als je de negende en tiende dag van je kraamtijd nog zorg nodig hebt, dan stelt de verloskundige/huisarts hiervoor de indicatie.

Ook kun je bij ons extra uren kopen tegen een aantrekkelijk tarief.

 

Kraamverzorgende schrijft-aantal uren kraamzorg

 

Extra aantal uren kraamzorg bij tweeling

Wanneer je een tweeling krijgt, mogen we je in ieder geval twee uur per dag extra zorg geven. Ook heb je recht op zorg tot en met de tiende dag!

Bijzondere kraamzorg

Ook in bijzondere gevallen kun je thuis een aantal uren kraamzorg krijgen. Dit is afhankelijk van de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar. Voorbeelden van bijzondere kraamzorg zijn:

 • als je kindje in de couveuse heeft gelegen;
 • als je kindje na adoptie bij je thuiskomt;
 • als je na de tiende dag extra kraamzorg nodig hebt.

Neem hiervoor contact op met onze klantenservice (050) 366 64 22. Dit kan iedere werkdag tussen 8:30 – 17:00 uur.

Couveuse nazorg

Het kan voorkomen dat je kindje na de geboorte een periode in de couveuse ligt. Wanneer je vervolgens naar huis mag heb je, afhankelijk van de voorwaarden van de zorgverzekeraar, nog recht op kraamzorg: uitgestelde kraamzorg kan gegeven worden vanaf de tiende dag tot maximaal drie maanden na de bevalling. Het hangt van je verzekering af wat je vergoed krijgt voor couveuse nazorg. Je zorgverzekeraar kan je hier meer over vertellen.

Kraamzorg bij adoptie

Ook als je een kindje geadopteerd hebt, kun je bij Kraamzorg Het Groene Kruis terecht. Wanneer je een aanvullende zorgverzekering hebt, krijg je adoptiezorg vaak vergoed. Je zorgverzekeraar kan je hierover informeren

Kraamzorg bij miskraam of overleden kindje

Niets kan je voorbereiden op het verlies van je kindje. Alles loopt anders dan verwacht en een moeilijke en verdrietig periode volgt. Ook als je kindje is overleden heb je recht op kraamzorg. Of je dit wilt, bepaal je uiteraard zelf. Het kan fijn zijn iemand om je heen te hebben die ervaring heeft met het verlies van kinderen. Onze kraamverzorgende kan je emotioneel bijstaan maar je ook helpen met huishoudelijke taken en de zorg van je eventuele andere kinderen. Bij een zwangerschap van 18 weken heb je al recht op kraamzorg. Je zorgverzekeraar kan je vertellen hoeveel uren kraamzorg je vergoed krijgt.

Na de kraamtijd

Sta je er na de kraamtijd alleen voor? Zeker niet. We hebben een aantal tips voor na de kraamtijd voor je op een rijtje gezet.

Inschrijven kraamzorg

Wil je meer weten over onze kraamzorg? Dan kun je ons altijd even bellen of hier online meer informatie aanvragen. Of lees de ervaringen van andere ouders. Natuurlijk mag je je ook meteen bij ons inschrijven.

Wat onze klanten zeggen

 • Jenthe

  “Wat hebben wij weer een geweldige week gehad dankzij een kanjer van een kraamverzorgster!...”

  - Trotse ouders van Jenthe

 • Benjamin

  “Voor de tweede keer hadden we weer een fantastische kraamverzorgster bij ons thuis. We...”

  - Trotse ouders van Benjamin

 • Jeyson Senna

  “Op 13-06-2019 ben ik bevallen van een hele mooie, prachtige zoon Jeyson Senna door...”

  - Trotse ouders van Jeyson Senna

Ontdek onze cursussen

pijl icoon
Bekijk alle cursussen