Dag en nacht bereikbaar op 050 - 366 64 22
Mijn kraamzorg
<Kraamzorg

Ontwikkelingsgerichte zorg

Onze kraamverzorgenden werken met ‘Ontwikkelingsgerichte zorg voor de pasgeboren baby’. Hierbij houden wij er rekening mee dat je pasgeboren baby na de geboorte moet wennen aan de overgang van de donkere knusse baarmoeder naar de buitenwereld.

Wat is ontwikkelingsgerichte zorg?
Ontwikkelingsgerichte zorg is een manier van zorg voor baby’s. Bij deze zorg stemmen we af op de lichaamssignalen die je baby geeft. Je baby voelt zich prettig. De overgang naar het leven en de ruimte buiten de baarmoeder wordt hierdoor kleiner.

Hoe weet je of je baby zich prettig voelt?
Je ziet aan je baby dat hij of zij zich prettig voelt door:

 • de handjes die open zijn;
 • de vingertjes die ontspannen zijn;
 • het gezichtje dat er ontspannen uitziet;
 • de gezichtsspieren die bewegen, (mimiek van het gezicht);
 • het feit dat je baby niet huilt

 

Hechting en ontwikkelingsgerichte zorg

Voorbeelden voor ontwikkelingsgerichte zorg voor je baby

 • Huid-op-huid contact

Hierbij heeft je baby alleen de luier aan en ligt de baby op het ontblote bovenlichaam van één van de ouders. Je dekt de baby toe met een deken en de baby neemt je lichaamswarmte over. Door de warmte en het geluid van de ademhaling en het hart, herinnert de baby zich aan de beschermde omgeving in de baarmoeder, voelt zich hierdoor veilig en komt tot rust. Je kunt je baby zo vaak als je wilt op het ontblote bovenlichaam leggen. Wij adviseren dit minimaal één keer per dag, één uur achter elkaar te doen. Vaker kan altijd.

 • Donkere en rustige kamer

Maak de kamer zo donker mogelijk met weinig geluid. Je baby herinnert zich hierdoor de donkere, stille baarmoeder.

 • Zachte doek

Gebruik een zachte doek bij het baden en wassen. Je wikkelt de baby in een doek en legt hem/haar in bad. Houd je baby goed vast en zorg dat hij/zij met de voetjes tegen de badrand aan ligt. Je baby kan zich nu niet veel bewegen, net zoals in de baarmoeder. In het warme water voelt je baby zich hierdoor veilig.

 • Lichaamscontact

Tijdens het verschonen, plaats je steeds een hand op de buik van je baby. Je blijft op deze manier contact houden. Plaats het aankleedkussen verticaal ten opzichte van de commode. Je kijkt je baby nu aan. Als je de baby optilt, beweeg naar je baby toe en houd hem/haar tegen je aan.

 • Zachtjes praten

Praat het liefst zachtjes tegen je baby. Je baby heeft je stem in de baarmoeder al leren kennen en wordt hierdoor rustiger.

 • Troosten

Troost je baby als hij of zij huilt. Troosten is belangrijk voor een goede gehechtheidsrelatie (hechting) tussen ouder en kind. Belangrijk is, dat je na het troosten altijd weer inspeelt op de behoefte van de baby (terug in bed, drinken, of spelen). Luister, wanneer je baby huilt, niet alleen naar de manier van huilen maar kijk vooral ook naar het gedrag van je kindje. Wij hebben de ervaring dat deze combinatie heel belangrijk is. Neem de tijd om je kindje goed te leren kennen.

Onze kraamverzorgende begeleidt je graag bij de ontwikkelingsgerichte zorg.

Zwangerschapsmail

Meer weten over dit onderwerp en andere weetjes rond je zwangerschap? Wij bieden een leuke extra service: de Zwangerschapsmail. Via deze wekelijkse mail die vanaf week 9 in de zwangerschap start, ontvang je de belangrijkste informatie rondom jouw zwangerschap.

Wat onze klanten zeggen

 • Tess

  “Wat hebben wij een ontzettend fijne kraamweek gehad. Marylin kwam in het ziekenhuis om...”

  - Trotse ouders van Tess

 • Juliette

  “Wij hebben een hele fijne kraamweek gehad met onze kraamverzorgster en tevens naamgenoot Angelique....”

  - Trotse ouders van Juliette

 • David

  “We zijn in de kraamweek fantastisch geholpen door Miranda. Ze was heel lief voor...”

  - Trotse ouders van David

Ontdek onze cursussen

pijl icoon
Bekijk alle cursussen