<Kraamzorg

Partnerverlof en het belang van de kraamzorg

Als partner heb je sinds 1 januari 2019 een hele week vrij na de geboorte van je kindje. Vanaf 1 juli 2020 kun je als partner bovendien, in het eerste half jaar na de geboorte van de baby, vijf weken extra geboorteverlof krijgen. Dat is goed nieuws omdat jullie op deze manier samen een goede en mooie start kunnen maken.

Je leven staat, na de geboorte, van de ene op de andere dag op zijn kop. Het is dan goed om met elkaar voldoende tijd te nemen om te wennen aan de nieuwe situatie en een band op te bouwen met je kindje. De kraamverzorgende speelt ook een zeer belangrijke rol bij deze eerste dagen na de geboorte van je kindje.

Hechting
Onze kraamverzorgende begeleidt jullie graag bij deze zorg om de hechting tussen jullie en de baby te bevorderen. Net na de geboorte wordt de baby op de buik van de moeder gelegd. De meeste ouders vinden dit vroege huid op huidcontact fijn en weten dat het helpt om de baby op temperatuur te houden. Ook voor partners is het fijn/belangrijk de baby regelmatig op de blote huid te leggen voor de hechting. Lichaamscontact is ook belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het hormoonstelsel van de baby en het op gang brengen en houden van de borstvoeding. Lichaamscontact is belangrijk bij het troosten en het vermindert daarnaast stress bij de baby, niet alleen tijdens dat bijzondere moment net na de geboorte, maar tijdens het hele eerste levensjaar. Het kan zelfs ziekte op latere leeftijd voorkomen. Kortom, huid op huidcontact is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van jullie kindje. Je kraamverzorgende kan je er nog veel meer over vertellen. Vraag haar gerust!

Belang van de kraamverzorgende
Naast het ondersteunen bij de hechting, doet de kraamverzorgende nog veel meer om jullie de eerste dagen te ondersteunen. Ze helpt jullie met de dagelijkse bezigheden en zo leert ze jou en je eventuele partner hoe jullie de baby – of baby’s natuurlijk – zelfstandig kunt verzorgen. Ze houdt daarnaast de gezondheid van de baby, maar ook van de moeder, nauwlettend in de gaten en geeft tijdens de kraamtijd heel veel voorlichting, tips en adviezen over babyverzorging, borst- en flesvoeding. Ook zorg voor een goede hygiëne ter voorkoming van infecties binnen het takenpakket: het verschonen van de bedden en het sanitair. Om jou/jullie rust te geven voor herstel en jullie tijd te geven voor de hechting met/het genieten van je kindje, neemt de kraamverzorgende, in overleg, ook een aantal huishoudelijke taken over. Bijvoorbeeld het doen van de was, stoffen en stofzuigen.

Wij staan voor je klaar om je een onbezorgde kraamtijd te bezorgen.

Wat onze klanten zeggen

 • Noëlle

  “Op 1 mei is Noëlle geboren en na een nachtje in het ziekenhuis te...”

  - Trotse ouders van Noëlle

 • Noud

  “Wij hadden Marjanne als kraamverzorgster en we hadden geen betere kunnen wensen. Ze is...”

  - Trotse ouders van Noud

 • Mitchel

  “Het is inmiddels alweer een tijd geleden want mijn zoontje Mitchel is op 10...”

  - Trotse ouders van Mitchel

Ontdek onze cursussen

pijl icoon
Bekijk alle cursussen