<Home

Zwangerschap en voeding

zwangerschap en voedingTijdens je zwangerschap moet je nog steeds voldoende eten om zo al de voedingsstoffen binnen te krijgen. Alleen verandert er wel het een en ander in je dagelijkse voeding. Een glaasje wijn moet je de komende maanden laten staan. Ook een softijsje op een warme zomerdag is niet verstandig, vanwege de bacterieën die schadelijk zijn voor je ongeboren kind.

Maar welke voeding is dan wel goed voor je en je kind tijdens je zwangerschap? En hoe zit dat met afslanken? Of een patatje op zijn tijd?

Zwangerschap en voldoende voeding

Het wordt afgeraden om te gaan lijnen tijdens je zwangerschap. Zo loop je het risico dat je belangrijke voedingsstoffen misloopt. En die voedingsstoffen zijn juist nu tijdens je zwangerschap zo belangrijk. Voor jou en je ongeboren kind.

Dat gezegd hebbende: voor twee eten hoeft nou ook weer niet. En dat is ook niet nodig. Je hebt wel die extra voeding nodig, maar omdat je minder beweegt verbruik je ook minder energie. Kortom: eet gezond, gevarieerd en voldoende. Gevarieerd betekent dat je ook heus wel eens dat patatje of kroketje mag eten.

Welke gezonde voeding als je zwanger bent

Citrusvruchten en groenten
Tijdens je zwangerschap heb je meer behoefte aan vitamines (A, C en D) en mineralen. Vitamine C helpt je lichaam met het opnemen van ijzer. Het zorgt voor een natuurlijke weerstand. Vitamine C vind je vooral in citrusvruchten en verse groenten.

Bladgroente
Vitamine A is erg goed voor de ontwikkeling van je ongeboren kind. Deze vitamine zit in felgekleurde groente en fruit en in groene bladgroente.

Zuivelproducten
En omdat je lichaam en skelet veel moet dragen, heb je Vitamine D en calcium nodig. Dit zorgt voor je botten. Calcium vind je in zuivelproducten en, in kleinere hoeveelheden, in groente. Voor vitamine D kun je supplementen gebruiken, aangezien je hier best veel van mag hebben en je dat niet uit je voeding kunt halen.

Overzicht gezonde voeding

Bekijk hier een overzicht van gezonde voeding wat je dagelijks allemaal nodig hebt gedurende je zwangerschap.

Dit kun je beter vermijden

Alles wat (half)rauw is kun je beter niet eten als je zwanger bent. Dus helaas geen lekker broodje filet americain. Ook rosbief, tartaar en ossenworst kun je de komende tijd beter even mijden.

Ook rauwe melk en alles wat van rauwe melk is gemaakt kunnen de listeria bacterie bevatten. Vooral je ongeboren baby is hier erg gevoelig voor.

Teveel is nooit goed
Gaven we eerder nog aan dat vitamine A goed voor je is, een teveel van deze vitamine is echter weer schadelijk. In lever zit een grote hoeveelheid vitamine A.

Zwangerschap en voeding samengevat

 • Regel nummer 1: geen alcohol;
 • Hou het gezond, gevarieerd en voldoende;
 • Zorg dat vlees goed gaar is;
 • Rauwe vis is overigens geen probleem. Let er wel op dat de vis met de nodige hygiëne omgeven is;
 • Eet liever geen lever;
 • Vermijd ook rauwe melk van de boerderij. Tenzij je dit even kookt. Gewone melk mag wel. Gepasteuriseerd;
 • Rauwkost en fruit is altijd gezond. Ook tijdens je zwangerschap. Zorg alleen wel dat het goed gewassen is voordat je het nuttigt.

 

Kraamzorg aanvragen

Wat onze klanten zeggen

 • Marlon

  “Op 1 april 2024 is onze lieve Marlon James geboren. Dit is ons eerste...”

  - Trotse ouders van Marlon

 • Finley

  “Vanaf de bevalling/geboorte in het ziekenhuis heeft Alida ons super goed ondersteund! Wij vonden...”

  - Trotse ouders van Finley

 • Lukah

  “Voor de tweede keer mogen genieten van een geweldige kraamweek. Bij beide zoontjes hebben...”

  - Trotse ouders van Lukah