Dag en nacht bereikbaar op 050 - 366 64 22
Mijn kraamzorg
<Home

Hoe lang ben ik zwanger

Je bent net zwanger. Gefeliciteerd! Waarschijnlijk ben je er pas net achter dat je in verwachting bent en heb je nog geen idee van de uitgerekende datum. Hoe lang je zwanger bent, kun je echter zelf berekenen.

Hoe lang ben ik zwanger: berekenen zwangerschap

Hoe kun je nu precies berekenen wanneer je uitgerekend bent? Je bent officieel zwanger vanaf het moment dat de bevruchting is geweest: als de eicel is bevrucht door de zaadcel. Dit is rond de tijd van je eisprong. Zoals je wellicht weet is de eisprong gemiddeld 14 dagen na de eerste dag van je laatste menstruatie. Maar dit kan per vrouw verschillen. Als je weet hoe lang je cyclus gemiddeld is, kun je dus nauwkeuriger bepalen hoe lang je zwanger bent.

Hoe lang ben ik zwanger

Verloop van je zwangerschap

Je zwangerschap is verdeeld in drie trimesters. Elk trimester heeft drie maanden. In het eerste trimester zul je merken dat je weinig energie hebt en sneller moe bent. In deze eerste maanden gebeurt er van alles in je lichaam, je kindje gaat zich vormen en begint steeds meer op een mens te lijken. Ook is het HCG hormoon in deze eerste periode op zijn hoogste met als resultaat zwangerschapsverschijnselen als misselijkheid en bandenpijn. In het tweede trimster komt je energie meestal weer terug en bij de meeste vrouwen nemen dan ook de kwaaltjes af. Het derde trimester ben je echt bezig met de laatste loodjes, je kindje is bijna ‘af’ en binnenkort is het dan zover dat je het kindje kunt verwelkomen.

Verloskundige

Als je net zwanger bent komt er heel veel op je af en moet je ook een heleboel zaken regelen. Tip: maak een lijstje en vink zaken af, dat geeft ook meer rust in je hoofd. Heb je bijvoorbeeld al een verloskundige geregeld? Zij kan nog nauwkeuriger bepalen hoeveel weken je zwanger bent. Kraamzorg Het Groene Kruis werkt in teams rond verloskundigenpraktijken, ook bij jou in de buurt.

10 weken zwanger
11 weken zwanger
12 weken zwanger
13 weken zwanger
14 weken zwanger

Wanneer kraamzorg aanvragen?

Ons advies is altijd om rond de twaalfde week van je zwangerschap kraamzorg aan te vragen. Eerder is natuurlijk ook geen enkel probleem. Kraamzorg Het Groene Kruis biedt kraamzorg voor jou en je gezin maar ook voor en tijdens de bevalling staan we voor je klaar. Lees hier alles over op onze webpagina “Alle informatie over bevallen, je baby en kraamzorg”. Elders via onze website, kun je je eenvoudig en snel bij ons inschrijven. Meer weten? Bel of mail dan met onze klantenservice. Zij staan klaar om al je vragen te beantwoorden.

Checklist

Ook handig, we hebben een handige checklist voor je die je op weg helpt met je baby uitzet.

 

Wat onze klanten zeggen

 • Suus

  “Voor de derde keer mochten wij ons laten onderdompelen in een heerlijke kraamweek met...”

  - Trotse ouders van Suus

 • Emma

  “Op 16-01 is onze dochter Emma geboren. Bij thuiskomst stond er een super lieve...”

  - Trotse ouders van Emma

 • Bram

  “Op 15-01-23 is onze zoon Bram geboren. Vanaf het begin zijn we goed begeleid...”

  - Trotse ouders van Bram

Ontdek onze cursussen

pijl icoon
Bekijk alle cursussen