<Home

Derde trimester

Het derde trimester van de zwangerschap loopt van week 28 tot en met week 41. De laatste loodjes van je zwangerschap. Nog even en je kunt je kindje(s) in je armen sluiten. Maar hoe verloopt de ontwikkeling van je/jullie kindje tijdens dit derde trimester van je zwangerschap, hoe gaat het met jou als moeder in deze laatste maanden en welke tips en adviezen voor het derde trimester zijn er?

Al kraamzorg geregeld?

Heb jij al kraamzorg geregeld? Bij Kraamzorg Het Groene Kruis zorgen wij ervoor dat je/jullie een ontspannen kraamtijd tegemoet gaan. Onze kraamzorg vraag je eenvoudig en snel aan.

Je/jullie kindje in het derde trimester

Aan het begin van de 28 weken zwangerschap is het kindje ongeveer 35 cm lang en weegt het rond de kilo. De zintuigen zijn nu goed ontwikkeld: je/jullie kindje kan goed zien, horen, voelen en proeven. Je stem, hartslag, spijsvertering, rondpompen van het bloed en muziek: geluiden die je/jullie kindje al allemaal kan horen. Je kunt merken dat het kindje in je buik steeds meer een ritme krijgt. Op bepaalde momenten van de dag juist heel actief en op andere moment erg rustig. Omdat de hersenen steeds meer rijpen, krijgt het kindje ook een vast slaapritme.

Longen
Rond week 32 kan het zijn dat je/jullie kindje al zijn of haar definitieve positie inneemt maar het kan ook zijn dat hij of zij straks nog draait. Nadat het kindje is ingedaalt, verandert hij of zij normaal gesproken niet meer van positie. In week 33 oefent je/jullie kindje baby het ademhalen ter voorbereiding op de geboorte, de longen zijn nu bijna volledig. ontwikkeld.

Week 35 derde trimester

In week 35 is de je/jullie kindje bijna ‘af’. Wanneer het kindje nu geboren wordt, zal het echter nog wel even in de couveuse moeten omdat de longetjes net nog niet helemaal ontwikkeld zijn en je kindje nog wat te klein is.

Bewegingen
Je baby beweegt veel en is nu behoorlijk sterk. Het is belangrijk om het aantal bewegingen goed in de gaten te houden. Ben je niet gerust over het bewegen van je baby? Neem dan meteen contact op met je verloskundige of huisarts.

Bevalling
Heb je je weleens afgevraagd wat je baby merkt van de bevalling? In de eerste uren eigenlijk helemaal niets. Je kind kan dan nog heerlijk liggen slapen. Pas als de bevalling vordert en de weeën krachtiger worden en sneller op elkaar volgen, krijgt je kind minder bewegingsvrijheid en wordt hij of zij wakker.

Derde trimester zwangerschap
Jij in het derde trimester

In week 29 kun je waarschijnlijk de billen en voeten van je baby voelen als hij of zij beweegt. Je baby drukt nu tegen je maag en middenrif. Je baarmoeder kan rond deze tijd een beetje tegen je ribben drukken en dat geeft af en toe een benauwd gevoel.

Aan het einde van de zwangerschap ga je vaak merken dat je er soms niet meer helemaal bij bent. Je stuntelt meer en je vergeet dingen. Dit is heel logisch. Ten eerste is je lichaam veel groter en zwaarder dan normaal. Ten tweede gaan je energie en gedachten steeds meer naar je lichaam en je kindje en werken naar het moment van de bevalling toe. Het vermijden van spanning en stress is belangrijk. Hoe moeilijk het soms ook is, kies voor jezelf. Ben je ’s avonds moe, plan dan in ieder geval geen afspraken in de avonduren en voel je niet schuldig als je nee moet zeggen.

Slapen
Slapen wordt lastiger. Doe af en toe een middagdutje, want dat werkt ontspannend en hiermee ontlast je je banden en rug. Een fijne houding om te liggen is op je zij met een kussen tussen je knieën en een kussen onder je buik ter ondersteuning.

Antistoffen
Vanaf week 37 is je kindje helemaal ‘klaar’ en gaat vanaf nu alleen nog groeien. Je geeft via de placenta ook antistoffen door aan je baby. Voor vrijwel alle infectieziekten die jouw lichaam heeft overwonnen of waartegen je ingeënt bent, krijgt je kind een voorraadje antistoffen mee. De eerste paar maanden na de geboorte biedt dat extra bescherming tot zijn of haar eigen immuunsysteem het overneemt.

Bevalling

Officieel is een geboorte tussen de 37 en 42 weken ‘normaal’: 93% van de vrouwen bevalt in deze periode. Pas na de 42e week ben je overtijd. De kan is dan groot dat je wordt ingeleid. Je moet dan in het ziekenhuis bevallen.

Symptomen van de bevalling
Er zijn drie belangrijke voortekenen die wijzen op het begin van de bevalling:

  • Het begin van de weeën
  • Verlies van slijmprop
  • Vliezen breken

Er zijn ook andere symtomen die erop wijzen dat het begin van de bevalling nadert.

Huid-op-huidcontact
Een pasgeboren baby na de geboorte moet wennen aan de overgang van de donkere knusse baarmoeder naar de buitenwereld. Daarom is huid-op-huidcontact zo belangrijk na de bevalling. Wanneer je baby geboren is, geef je, wanneer dit mogelijk is, binnen een uur na de bevalling minimaal een uur lang huid-op-huidcontact. Vanzelfsprekend kan je partner dit ook doen.


Tips en adviezen derde trimester zwangerschap

Wat moet je allemaal regelen?

Maak samen met je partner een lijst met zaken die na de geboorte geregeld moeten worden. Op deze manier vergeten jullie niets in deze hectische periode. Een aantal regelzaken op een rijtje:

  • Geef je kindje binnen drie dagen na de geboorte aan in de gemeente waar je kindje geboren is.
  • Gaat je kindje naar de opvang? Vergeet dan niet kinderopvangtoeslag aan te vragen bij de Belastingdienst binnen drie maanden nadat je kindje voor het eerst naar de opvang is gegaan.
  • Woon je in Nederland en is je kindje geboren in Nederland, dan ontvang je binnen twee tot vier weken na aangifte van de geboorte van je kindje, automatisch bericht van de SVB dat het formulier om kinderbijslag aan te vragen klaarstaat. Bij een tweede of volgend kindje hoef je niets te doen. De SVB past dan automatisch de kinderbijslag aan. Meer informatie vind je op de website van de SVB.
  • Check je huis op brandveiligheid: doe de woningcheck. Meer brandveilige tips vind je op brandweer.nl/rozewolk.

Voorbereiding op de bevalling
Zorg dat je straks goed voorbereid bent op de bevalling. Checklist: 

  1. Zorg dat je de (spoed) contactgegevens bij de hand hebt van de verloskundige.
  2. Zet het nummer van de bevallingslijn van Kraamzorg Het Groene Kruis in je telefoon.
  3. Zorg dat je een bed op klossen hebt, minimaal 80 cm hoog.
  4. Zorg dat je een kraampakket in huis hebt.
  5. Zorg dat je een ziekenhuistas (vluchttas) klaargezet hebt vanaf week 36.
  6. De meeste ziekenhuizen organiseren voorlichtingsavonden over bevallen in het ziekenhuis. Daarnaast kun je vaak een rondleiding krijgen over de verloskamers. Informeer eens bij het ziekenhuis waar jij wilt bevallen wat de mogelijkheden zijn.

Om verder over na te denken voordat het kindje komt:

  • Welke soort ouder(s) wil(len) je/jullie straks zijn/welk voorbeeld wil je/willen jullie geven?
  • Wat betekent de komst van een kindje straks voor je/jullie werk? Hoe zorg je ervoor dat je tijd hebt voor je kindje?
  • Wanneer je een partner hebt: wat is de invloed van een kindje op jullie relatie? Hoe houdt je ook tijd voor elkaar? Spreek bijvoorbeeld af één keer in de maand samen wat leuks te doen.

Eerste trimester
Tweede trimester

 

 

Wat onze klanten zeggen

  • Ellis

    “Een leuke kraamweek gehad met Willa en Jet. Veel geleerd en goed op weg...”

    - Trotse ouders van Ellis

  • Marlon

    “Op 1 april 2024 is onze lieve Marlon James geboren. Dit is ons eerste...”

    - Trotse ouders van Marlon

  • Finley

    “Vanaf de bevalling/geboorte in het ziekenhuis heeft Alida ons super goed ondersteund! Wij vonden...”

    - Trotse ouders van Finley