<Home

Zwanger van een meerling: tips

Als je zwanger bent van een meerling, dan breekt er een spannende tijd aan. Wanneer je één kindje verwacht merk je dat er veel ervaren moeders zijn die je graag van advies willen voorzien. Ben je zwanger van een meerling, dan is dit vaak lastiger. Meerling zwangerschappen komen niet zo vaak voor. De behoefte aan advies en informatie is echter vaak groter. In veel gevallen is de zwangerschapsduur korter en heb je dus minder voorbereidingstijd.

Op deze pagina geven we je daarom wat praktische tips:

 • Begin in een eerder stadium met de aanschaf van spulletjes en het gereed maken van de babykamer. De kans is namelijk aanwezig dat je in een eerder stadium gaat bevallen. Download de complete babyuitzet checklist.
 • Schaf niet alles nieuw aan, meestal kun je een aantal zaken wel lenen van iemand anders. Bedenk hierbij dat je veel spulletjes en kleertjes maar heel kort gaat gebruikt.
 • Meerlingkinderwagens, -boxen, -bedden, etc. zijn duur in aanschaf. Vaak zie je deze producten op bijvoorbeeld marktplaats staan voor verkoop of verhuur. Vaak zijn ze kort gebruikt en nog in goede staat. Zeker de moeite waard om te gaan kijken.
 • Wanneer je zwanger bent van een meerling, hoef je niet twee of drie keer zoveel kleertjes aan te schaffen. Bij een tweeling is anderhalf keer zoveel voldoende, bij een drieling is twee keer zoveel voldoende. In geval van een meerling draai je vaker een was en dus ligt de was ook weer sneller schoon in de kast.
 • In de meeste gevallen is het geboortegewicht en de lengte van een meerling lager en kleiner dan de gemiddelde baby. Je hebt dus in het begin kleine maatjes (46 – 50 – 56) nodig.
 • Meerling-baby’s zijn gedurende de zwangerschap gewend aan de bewegingen van hun broertje of zusje. Deze bewegingen kunnen ze missen wanneer je de baby’s apart van elkaar neerlegt. Samen in één bed slapen wordt, in verband met de veiligheid, echter afgeraden.
 • Sla hulp niet af. Bedenk dat je omgeving graag iets voor je wil doen. Een heerlijke ovenschotel van de buurvrouw kan weer energie geven na een vermoeiende dag.
 • Wanneer je wilt, kunnen we in een vroeger stadium een intakegesprek voor je inplannen.
 • Hoe werkt kraamzorg bij een tweeling? Het landelijk indicatieprotocol geeft ruimte voor extra kraamzorg in geval van een meerling. Na de bevalling heb je recht op twee uur extra zorg per dag en is het mogelijk om tot en met de tiende dag kraamzorg te krijgen. Wanneer de meerling eerst in het ziekenhuis blijft, heb je mogelijk recht op verlate kraamzorg wanneer de baby’s thuiskomen. Dit hangt echter af van de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar. Het is de moeite waard om dit van tevoren uit te zoeken.
 • Heb je inhoudelijke vragen over je zwangerschap, schrijf deze dan op een briefje en neem dit mee naar het bezoek aan de verloskundige of gynaecoloog.
  Zwanger van een meerling: tips

 

Handige links
De Nederlandse Vereniging voor Ouders van Meerlingen (NVOM) is de belangenvereniging voor (aanstaande) meerlingouders:
https://www.nvom.nl/
http://meerling.startpagina.nl/
https://www.marktplaats.nl

Wat onze klanten zeggen

 • Selyn

  “Selyn is geboren op 7 mei na een pittige zwangerschap waar zorgen rondom haar...”

  - Trotse ouders van Selyn

 • Anco

  “2 kraamweken in 1 week.

  Onze zoon Anco is geboren op 15...”

  - Trotse ouders van Anco

 • Nathan

  “Een hele fijne kraamweek gehad dankzij Jeannet! Ondanks dat het onze derde is, nog...”

  - Trotse ouders van Nathan