<Home

Symptomen begin bevalling

De grote dag is bijna daar: je gaat bijna bevallen! De 9 maanden zijn bijna volbracht. Nog even en je mag je pasgeboren dochtertje of zoontje in je armen nemen. Als dit je eerste kindje is loop je vast rond met de vraag wat de symptomen zijn van het begin van de bevalling.

Wanneer begint bevalling

De meeste bevallingen vinden plaatsen tussen week 37 en week 40 van de zwangerschap. Voor week 37 kun je ook bevallen, maar is je kindje wel te vroeg. Na de 42 weken is je kindje overtijd. Wat zijn symptomen die aangeven dat je bijna gaat bevallen?

symptomen begin bevalling

Inschrijven

Nog niet ingeschreven voor onze kraamzorg? Dat kan hier binnen 2 minuten.

Voortekenen begin bevalling

Kort gezegd begint elke bevalling anders. Wel zijn er natuurlijk de algemene voortekenen die het begin van de bevalling aankondigen. Dat kan al enkele dagen vóór de bevalling.

Er zijn drie belangrijke voortekenen van het begin van de naderende bevalling:

 • Het begin van de weeën
 • Verlies van slijmprop
 • Vliezen breken

De volgorde van bovenstaande gebeurtenissen kan verschillen. Iedere vrouw is anders. En dus ook elke bevalling.

De weeën beginnen en zijn regelmatig

Tijdens de voorweeën – welke meestal in de nacht beginnen – trekt de baarmoedermond samen, wat het zachter maakt. Je kunt het vergelijken met menstruatiepijn of lage rugpijn. Na verloop van tijd komen die krampen regelmatig terug en worden ze ook krachtiger. Echte weeën zijn overduidelijk te herkennen. Je kunt ook misselijk zijn tijdens weeën.

Verlies van slijmprop

De slijmprop heeft de afgelopen tijd je baarmoeder afgesloten. Het propje meet ongeveer twee tot drie centimeter en is te herkennen aan een taai, glazig uiterlijk. Die slijmprop verliezen kan overigens al dagen voor de bevalling plaatsvinden.

Vliezen breken

Het breken van de vliezen kan al ruim voordat weeën zich aandienen gebeuren. Maar het komt ook voor dat de vliezen pas tijdens de bevalling zelf breken. Vliezen breken gaat soms gepaard met een golf helder of roze vruchtwater. Maar meestal gebeurt het breken van de vliezen druppelend.

Andere symptomen dat bevalling nadert

Er zijn ook andere voortekenen die voortekens van een bevalling zijn. Je kunt je grieperig of vaag gaan voelen. Ook kun je te maken krijgen met diarree, zuurbranden, misselijkheid door begin bevalling en overgeven. daarnaast kan diarree een teken zijn voor het begin van een bevalling. Last hebben van zware rugpijn is ook een symptoom van een naderende bevalling. De pijn dient zich aan met tussenpozen. Mocht je midden in de nacht wakker worden en het ineens heel koud hebben, dan kan dat ook een voorteken zijn.

Je maakt zelf afspraken met je verloskundige, wanneer je hem/haar moet bellen. Je verloskundige adviseert je vervolgens over wanneer je kraamzorg moet bellen.

Tot je gaat bevallen heb je wellicht nog last van andere zwangerschapsverschijnselen.

 

Wat onze klanten zeggen

 • Selyn

  “Selyn is geboren op 7 mei na een pittige zwangerschap waar zorgen rondom haar...”

  - Trotse ouders van Selyn

 • Anco

  “2 kraamweken in 1 week.

  Onze zoon Anco is geboren op 15...”

  - Trotse ouders van Anco

 • Nathan

  “Een hele fijne kraamweek gehad dankzij Jeannet! Ondanks dat het onze derde is, nog...”

  - Trotse ouders van Nathan