<Home

Wanneer moet ik kraamzorg bellen?

Het is zover, de bevalling begint. Ineens moet je heel veel regelen. Wanneer bel ik de verloskundige? Staat alles klaar voor het ritje naar het ziekenhuis? En wanneer moet ik kraamzorg bellen?

Symptomen begin bevalling
Bij welke symptomen die op het begin van een bevalling wijzen, moet ik kraamzorg bellen? De vliezen kunnen breken voordat de weeën beginnen maar dat kan ook pas tijdens de bevalling gebeuren. Bel eerst je verloskundige als je vliezen breken en/of als je weeën eenmaal op gang komen. Zij geeft dan aan wanneer ze bij je komt voor een thuisbevalling of wanneer ze met jou/jullie mee naar het ziekenhuis gaat bij een ziekenhuisbevalling.

Wanneer bel ik de kraamverzorgende als de bevalling begint?
Je verloskundige geeft aan wanneer je de kraamverzorgende moet bellen. In sommige gevallen neemt de verloskundige contact op. Het telefoonnummer voor onze bevallingslijn is: (050) 366 64 22. Je krijgt dan een medewerker van ons planbureau aan de telefoon die contact opneemt met je kraamverzorgende.

 

Wanneer moet ik kraamzorg bellen

Bevallingsassistentie
Onze kraamverzorgenden zijn goed opgeleid voor het begeleiden van (thuis) bevallingen en hebben daarmee veel ervaring. Onze kraamverzorgenden verlenen bevallingsassistentie bij je thuis, in het WZA in Assen, UMCG in Groningen, Martini Ziekenhuis in Groningen, Scheper in Emmen, OZG in Scheemda en Nij Smellinghe in Drachten. Tijdens een poliklinische bevalling ondersteunt de kraamverzorgende jou, je eventuele partner en de verloskundige en gaat ze als je in het ziekenhuis bevallen bent, zodra het kindje eenmaal geboren is, met je mee naar huis.

Wanneer kraamzorg bellen tijdens de kraamtijd?
Ook als er in je kraamtijd bijzonderheden zijn, neem je in de meeste gevallen contact op met je verloskundige. Bijvoorbeeld bij vragen, twijfel of ongerustheid. Is je kraamverzorgende aanwezig, dan kun je het eerst met haar bespreken en kunnen jullie indien nodig contact opnemen met de verloskundige. Als ze er niet is, dan bel je de verloskundige in ieder geval bij:

 • zorgen over je eigen gezondheid of die van je baby
 • problemen met de (borst)voeding
 • vragen, twijfel of ongerustheid

Zie voor uitgebreide het document belinstructies: ‘wanneer bellen kraamtijd’. In deze belinstructies kun je lezen wanneer het niet nodig is om te bellen en wanneer het wel nodig is om contact op te nemen met je verloskundige. Deze belinstructie is er ook in het EngelsArabisch en Turks.

Samenvattend:
Wanneer moet ik kraamzorg bellen? Begint je bevalling of zijn er bijzonderheden tijdens de kraamtijd? Bel dan eerst je verloskundige en daarna pas Kraamzorg Het Groene Kruis.

Wat onze klanten zeggen

 • Viën

  “Wij, Erwin, Marianne & Kian, willen Debby bedanken voor haar fijne ondersteuning die zij...”

  - Trotse ouders van Viën

 • Hendrik

  “Einde van onze kraamweek. We kijken terug op een hele leuke, gezellige en leerzame...”

  - Trotse ouders van Hendrik

 • Niels

  “15 juni zijn wij trotse ouders geworden van Niels. ' S morgens geboren na...”

  - Trotse ouders van Niels