<Home

Eerste trimester

Het eerste trimester van de zwangerschap loopt van week 1 tot en met week 12. De eerste spannende weken van je zwangerschap. In deze eerste fase gebeurt er ontzettend veel in je lichaam. In de weken van het eerste trimester groeit de foetus tot ongeveer 6,9 centimeter en worden alle belangrijke organen gevormd en krijgen een plek. De eerste ‘onderdelen’ van je kindje die gaan werken zijn het hart en de bloedsomloop. Ook de hersenen en het ruggenmerg beginnen snel vorm te krijgen.

Je/jullie kindje in het eerste trimester

Rond week 9 van je zwangerschap lijkt je kindje steeds meer op een mensje. Je ziet het neusje, de oogjes en het mondje duidelijker en het hele gezicht krijgt steeds meer vorm. Ook de oren ontwikkelen zich al is dat aan de buitenkant nog niet te zien. Vanaf week 9 noemen we je kindje geen embryo meer maar een foetus.

Kraamzorg: wanneer en hoe aanvragen?

We raden je aan om rond week 12 van je zwangerschap kraamzorg aan te vragen. Kraamzorg Het Groene Kruis is een organisatie met deskundige kraamverzorgenden en jarenlange ervaring. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars en bieden je een ontspannen kraamtijd. Onze klanten geven onze zorg gemiddeld een 9,5. Je kunt je via onze website snel en aanvoudig bij ons inschrijven.

Eerste trimester zwangerschap

 

Week 10 zwangerschap

In week 10 is je kindje ongeveer vier centimeter en zit alles er al op en aan. De belangrijkste organen zijn gevormd en liggen op hun plaats. Vanaf dit moment gaan de organen groeien en zich verder ontwikkelen. Ook de oorschelpen kun je nu zien. Het hoofdje van het kindje groeit nu snel want er moet plek komen voor de hersenen. De vingers en tenen kun je al onderscheiden al zitten deze nog wel met huidvliezen aan elkaar.

Week 11 zwangerschap

Rond week 11 van het eerste trimester begint het kindje met bewegen. Eerst zijn dit nog trekkingen en trillingen. Dit gaat over in het buigen en strekken van de beentjes, stapbewegingen, het hoofdje op en neer bewegen en vuisten maken. Je kindje is echter nog zo

Week 12 zwangerschap

In week 12 ligt de hartslag van de foetus tussen de 110 en 160 slagen per minuut en is je kindje begonnen met het oefenen van ademhalingsbewegingen. Verder worden zijn/haar gezichtstrekken nu steeds duidelijker en zijn de vingers en tenen, inclusief nageltjes, nu gevormd. Je kindje kan zelfs al op zijn duimpje zuigen en hij/zij leert te slikken en drinken door vruchtwater in te slikken.


Jij in het eerste trimester

Tijdens je zwangerschap moet je het een en ander in je dagelijkse voeding veranderen. Het glaasje wijn moet je voorlopig laten staan. Pas ook op voor rauwe melk- en vleesproducten. Maar welke voeding is dan wel goed voor jou en je kindje tijdens de zwangerschap? Elders op deze  website is veel informatie te vinden over een gezonde leefstijl tijdens je zwangerschap. Ook op de website van het Voedingscentrum kun je veel informatie vinden.

Hormonen

In week tien is het hormoon HCG op zijn hoogst. Je kunt nu het meeste last hebben van zwangerschapskwaaltjes als vermoeidheid en misselijkheid. Vaak nemen de klachten na het eerste trimester weer langzaam af. De kwalen hebben als oorzaak de verandering in je hormoonhuishouding. De ene zwangere vrouw heeft meer last van kwaaltjes dan de andere en het verschilt per vrouw ook hoe erg de kwaaltjes zijn. Bekende kwalen zijn, naast misselijkheid en vermoeidheid: vaker naar de wc moeten, blaasontsteking, obstipatie en eetbuien.

Gewicht

Tot en met week 20 van je zwangerschap kom je ongeveer een kwart van je totale zwangerschapsgewicht aan. In het eerste trimester is dat ongeveer 1 tot 2,5 kg. Aan het einde van het derde trimester merk je vaak wel dat je kleding strakker gaat zitten en ga je wellicht al over tot het dragen van zwangerschapskleding.

Mijlpaal eerste trimester

Week 12 is een mijlpaal in de zwangerschap. De eerste drie spannende maanden zijn voorbij en het risico op een miskraam is een stuk minder geworden.

Tips en adviezen eerste trimester zwangerschap

  • Veel vrouwen hebben problemen om zwanger te worden. Om deze vrouwen te helpen hebben ze het zwangerschapshormoon HCG nodig. Dit hormoon zit in de urine van zwangere vrouwen. De organisatie Moeders voor Moeders haalt de urine op bij zwangere vrouwen, die zich vóór de elfde week van de zwangerschap hiervoor hebben aangemeld. Zo kun je andere vrouwen helpen om ook zwanger te worden. Meer informatie is te vinden op de website van Moeders voor Moeders.
  • Gebruik je medicijnen? Check de bijsluiter of je deze kunt blijven gebruiken in combinatie met je zwangerschap. Overleg vooral ook met je huisarts als je twijfelt.
  • Heb je thuis een kat? Let er dan op dat je de kattenbak met handschoenen schoon maakt, anders heb je kans op een toxoplasmose infectie. Ook in de tuin is het beter om handschoenen aan te doen omdat je ook daar de infectie kunt oplopen. Een toxoplasmose infectie kan leiden tot een miskraam. Lees meer hierover op de website van het RIVM.
  • Maak wekelijks een foto van je zwangere buik. Leuk voor later: voor zowel jezelf als je kindje.
  • Denk alvast na of je borstvoeding of kunstvoeding wilt gaan geven.
  • Maak een afspraak met je verloskundige en geef de zwangerschap door aan je zorgverzekeraar.
  • Wellicht een open deur maar: drink geen alcohol, rook niet en eet gezond.

Tweede trimester
Derde trimester

Wat onze klanten zeggen

  • Ellis

    “Een leuke kraamweek gehad met Willa en Jet. Veel geleerd en goed op weg...”

    - Trotse ouders van Ellis

  • Marlon

    “Op 1 april 2024 is onze lieve Marlon James geboren. Dit is ons eerste...”

    - Trotse ouders van Marlon

  • Finley

    “Vanaf de bevalling/geboorte in het ziekenhuis heeft Alida ons super goed ondersteund! Wij vonden...”

    - Trotse ouders van Finley