<Home

Veilig en comfortabel slapen

De zogenaamde TOG waarde, kan je helpen bij het veilig en comfortabel laten slapen van je baby. TOG staat voor Thermal Overall Grade en is een maat om aan te geven in hoeverre dekens, slaapzakken, inbakerdoeken, kleding etc. lichaamswarmte vasthouden. Hoe hoger de TOG waarde, hoe moeilijker warmte door de stof kan ontsnappen. En hoe lager de TOG waarde, hoe meer warmteverlies. Om daarin een goede balans te vinden kun je de TOG waarden van kleding en beddengoed bij elkaar optellen. Als hulpmiddel, niet als wet.

Houd een maximum aan van 4.0 TOG om je baby veilig en comfortabel te laten slapen bij een kamertemperatuur van 16-18 °C. Behalve de omgevingstemperatuur is ook de luchtvochtigheid belangrijk. Nu is deze binnenshuis meestal redelijk stabiel en gemiddeld, maar een natte luier isoleert bijvoorbeeld minder dan een droge luier. In niet-ademende kleding kan je baby vochtig worden en met een vochtig huidje koelt hij af. Gewassen beddengoed en kleding hebben een lagere isolatiewaarde, betere luchtdoorlaatbaarheid en nemen beter transpiratievocht op dan nieuwe, ongewassen kleding.

Gemiddelde TOG waarden

Wat is het? TOG waarde gemiddeld
Rompertje zonder mouw of korte mouwe 0.2
Laken 0.2
Boxpakjes/jumpsuit katoen 1.0
Oude deken (1 laag) 1.5
Nieuwe deken (1 laag) 2
Dekbed 8
Zomerslaapzak 1.0*
Winterslaapzaak 3.5*
Inbakerdoek 0.2-2.9*

*Op basis van de waarden die diverse fabrikanten afgeven

Gemiddelde TOG-waarde voor bedtextiel in de babykamer zodra de baby zijn of haar lichaamstemperatuur vasthoudt:
0,5 TOG – kamertemperatuur:  boven de 26 °C  (alleen luier gebruiken)
1,0 TOG – kamertemperatuur: 23 – 24 °C  (luier met laken of luier met romper)
2,0 TOG – kamertemperatuur: 20 – 22 °C (babydeken met laken en evt. romper)
2,5 TOG – kamertemperatuur: 16 – 19 °C  (slaapzak, babydeken met laken of overtrek en evt. romper)

 

Wieg of ledikant opmaken

Waarom zijn TOG-waarden zo belangrijk ?
Warmtestuwing bij baby’s is een wetenschappelijk aangetoond risico van wiegendood. Daarom is het van belang te weten of ze niet te warm zijn toegedekt en aangekleed. Veel ouders hebben de neiging hun baby te warm aan te kleden of te bedekken. Behalve het risico op warmtestuwing, zorgt een verhoogde temperatuur ook voor onrust en slaapproblemen.

Materiaal
Het maakt niet uit welk materiaal je aanschaft voor de babykamer. Zowel natuurlijk als synthetisch bedtextiel is geschikt voor je baby als bedekking en kleding. Als je de TOG-waarde van het (bed)textiel en de kamertemperatuur weet, dan kun je vooraf al bepalen of je baby niet te warm in bed wordt gelegd. Omdat elke baby anders kan reageren op toedekken en kleding, is het belangrijk om het comfort goed te blijven controleren aan hals en voetjes (huid mag niet klam of koud aanvoelen). Ook het gewicht van een deken is van invloed op warmtestuwing. Hoe zwaarder de deken, hoe meer warmtestuwing en minder slaapcomfort.

Wat is de TOG-waarde voor een veilig babyslaapcomfort?
De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG. Hierbij gaan we uit van een normale lichaamstemperatuur tussen de 36,5 tot 37,5° C en een ideale kamertemperatuur van 18 tot 20° C. Als standaard kun je voor een veilig babyslaapcomfort 2,5 tot 3 TOG worden aangehouden bij een kamertemperatuur van 18 tot 20° C. Gebruik dan wel een dunne deken of slaapzak (met romper).

Wat onze klanten zeggen

 • Selyn

  “Selyn is geboren op 7 mei na een pittige zwangerschap waar zorgen rondom haar...”

  - Trotse ouders van Selyn

 • Anco

  “2 kraamweken in 1 week.

  Onze zoon Anco is geboren op 15...”

  - Trotse ouders van Anco

 • Nathan

  “Een hele fijne kraamweek gehad dankzij Jeannet! Ondanks dat het onze derde is, nog...”

  - Trotse ouders van Nathan