<Home

12 weken zwanger

Week 11 van je zwangerschap zit erop. Je bent nu 12 weken zwanger. Dat betekent dat je bijna door het eerste spannende trimester heen bent. Veel vrouwen zien dit weer als een mijlpaal. De eerste drie maanden zijn voorbij en daarmee is het risico op een miskraam een stuk kleiner geworden.

12 weken zwanger: ontwikkeling van je kindje

Je/jullie kindje is in de afgelopen weken flink gegroeid en is qua grootte vergelijkbaar met een pruim. Qua lengte meer dan een verdubbeling, ongeveer zes centimeter nu. Het gewicht ligt nu gemiddeld rond de 20 gram. Denk maar aan de grootte van een pruim.

De basis van je/jullie kindje is nu in wezen klaar: hij/zij begint nu al echt op een klein mensje te lijken. Vingers en tenen zijn nu gevormd, inclusief nageltjes. De gezichtsstrekken worden ook steeds duidelijker maar zijn nog niet zichtbaar.  Om te leren slikken en drinken, slikt hij/zij vruchtwater in. Ook qua trekjes lijkt hij/zij steeds meer op een mensje. Denk aan het zuigen op de duimen, uitrekken, vastpakken van de navelstreng en het grijpen met de handjes

De hartslag van je/jullie kindje gaat nu razendsnel: tussen de 110 en 160 slagen per minuut en zijn/haar borst begint op en neer te gaan. Je/jullie kindje oefent nu al met ademhalen.Het oefenen van de toekomstige ademhalingsbewegingen is begonnen.

 

12 weken

12 weken zwanger: ontwikkelingen bij de moeder

De placenta begint met de ontwikkeling en neemt in week 12 rol van de dooierzak over. Vanaf nu krijgt je/jullie kindje tot aan de geboorte voeding via de placenta.

Je buik gaat nu flink groeien. Je zult merken dat veel broeken niet meer passen, tijd om zwangerschapskleding aan te gaan doen. Tussen de 12 en de 20 weken zwangerschap, kom je ongeveer een kwart van je totale zwangerschapsgewicht aan. Het wordt nu ook zichtbaar dus je kunt er nu ook gaan denken om je (eventuele) werkgever te gaan informeren.

Na 12 weken, kom je in het tweede trimester van je zwangerschap en ga je je vaak weer beter en energieker voelen dan in het eerste trimester.

Gezond eten

Gezond en gevarieerd eten blijft belangrijk, helemaal nu je zwanger bent. Afhankelijk van je voedingspatroon kan het goed zijn om aanvullende vitamines te gebruiken. Let wel op dat je multivitaminen gebruikt die speciaal voor zwangere vrouwen zijn. Hierin zitten aangepaste hoeveelheden gericht op wat je nodig hebt tijdens de zwangerschap.

Tips en regelzaken bij 12 weken zwanger

 • Maak een afspraak met je verloskundige voor de 12 weken/termijnecho en bespreek ook met je verloskundige of je/jullie prenatale screeningen willen doen waarbij je mogelijke afwijkingen bij het kindje voortijdig kunt onderzoeken.
 • Geef door aan je zorgverzekeraar dat je zwanger bent.
 • In de twaalfde week is het goed om kinderopvang te gaan regelen als je dat nodig hebt want er zijn soms wachtlijsten. Kraamzorg Het Groene Kruis werkt samen met kinderopvangorganisatie SKSG. SKSG verzorgt alle vormen van professionele kinderopvang bij kindercentra en gastouders, verspreid over de stad Groningen en de regio. Ze bieden kwalitatief hoogwaardige kinderopvang op meer dan 100 locaties. Je kunt alle informatie vinden op de website van SKSG. Woon je niet in de stad of regio Groningen, kijk dan eens op deze overzichtswebsite van kinderopvang in Drenthe of kinderopvang in Friesland.
 • Regel je kraamzorg. Nog geen kraamzorg geregeld? Dat kan snel en heel eenvoudig elders op deze website.

Lees verder op de pagina 13 weken zwanger over het verdere verloop van je zwangerschap.

 

Wat onze klanten zeggen

 • Jens

  “Wij kijken terug op een hele fijne kraamweek met onze kraamverzorgster Askin! Ze heeft...”

  - Trotse ouders van Jens

 • Suze

  “Op 6 maart is onze dochter en zusje Suze geboren. Graag willen wij kraamverzorgster...”

  - Trotse ouders van Suze

 • Febe Elin

  “We hebben een heel goede kraamweek gehad. Mede door Angelique, onze lieve nuchtere kraamverzorgster....”

  - Trotse ouders van Febe Elin

Ontdek onze cursussen

pijl icoon
Bekijk alle cursussen