<Home

11 weken zwanger

11 weken zwanger: ontwikkeling van je kindje

Week 10 van je zwangerschap zit er alweer op. In week 11 van de zwangerschap zit je nog in het eerste trimester en zijn de belangrijke organen van je kindje bijna gevormd en gaan zich dan verder ontwikkelen. Je kindje is nu rond de vijf centimeter en gaat steeds meer op een echt mens lijken. Wanneer je 11 weken zwanger bent, begint je kindje met bewegen. Eerst beginnen de armpjes en beentje te trekken en te trillen en vervolgens de romp en het nekje. De volgende stap is dat je kindje de beentjes gaat buigen en strekken en stapbewegingen gaat maken. Ook kan hij/zij nu een vuist maken, de hand weer openen en het hoofdje op en neer bewegen. Omdat je kindje erg klein is, kun je deze bewegingen nog niet voelen.

Week 11 zwangerschap: je kindje wordt steeds meer mens

De oorschelpen en neusgaten krijgen vorm en de haarzakjes op het hoofd van je kindje beginnen vorm te krijgen. Omdat het ooglid nu groot genoeg is, kunnen de ogen nu dicht. Pas rond week 26 doet je kindje de ogen weer open. De tenen en vingers van je kindje groeien steeds verder en nog even en er ontstaan ook nagels. Maag en nieren ontwikkelen zich verder en bij jongetjes gaan de testikels testosteron aanmaken. Deze week worden de geslachtsorganen langzamerhand zichtbaar. Pas bij ongeveer week 18 is op een echo te zien of je een jongetje of een meisje krijgt.

Kraamzorg aanvragen

In week 11 van je zwangerschap kun je ook al de kraamzorg aanvragen. Bij Kraamzorg Het Groene Kruis bezorgen wij je graag een fijne en onbezorgde kraamtijd. Meld je snel en eenvoudig aan, elders op deze website. Vragen? De medewerkers van onze klantenservice zitten voor je klaar.

 

11 weken zwanger: ontwikkeling foetus

11 weken zwanger: ontwikkelingen bij de moeder

De zwangerschap kan wat lichamelijk ongemak met zich meebrengen. Dit is normaal, maar je kunt er behoorlijk last van hebben. Een veelvoorkomende zwangerschapskwaal is rugpijn. Wat tips om rugpijn te voorkomen: draag platte schoenen, zorg voor goede steun bij het zitten en draag geen zware dingen. Ook kun je erg moe zijn in de eerste maanden van je zwangerschap. Als je vaak moe en duizelig bent, kun je wat vaker snacks met veel proteïnen en koolhydraten eten, denk bijvoorbeeld aan noten. Deze houden je bloedsuiker op peil waardoor je minder moe bent. Zorg er sowieso voor dat je gezond eet tijdens je zwangerschap

Bloedverlies

Bloedverlies tijdens de zwangerschap komt voor in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Je hoeft hier niet direct van te schrikken. Bloedverlies kan er bijvoorbeeld op duiden dat de vrucht zich in de baarmoeder nestelt: een innestelingsbloeding.Neem bij bloedverlies altijd contact op met de verloskundige als je het niet vertrouwt.

Huid

Je huid reageert vaak op al die zwangerschapshormonen in je lijf. Je schoonheidsspecialiste of drogist kan je adviseren over de juiste huidverzorging tijdens je zwangerschap. Ook kun je tijdens je zwangerschap last krijgen van striae, of ook wel zwangerschapsstriemen genoemd. Striae is helaas niet helemaal te voorkomen maar door te smeren met een goede, dikke crème, kun je de kans op striae en een droge huid wel beperken.

Tips en regelzaken bij 11 weken zwanger

 • Maak wekelijks een foto van je zwangere buik. Leuk om later terug te kijken hoe je buik groeide en ook voor je kindje is het later leuk om terug te zien.
 • Denk alvast na of je borstvoeding of kunstvoeding wilt geven.
 • Wil je na de geboorte minder gaan werken? Dan heb je recht op ouderschapsverlof. Vraag je werkgever om meer informatie.
 • Begin alvast met het verzamelen van spulletjes voor de babykamer. Wij hebben een handige checklist baby uitzet voor je.
 • Neem conctact op met een verloskundigenpraktijk en vergeet niet de zwangerschap door te geven aan je zorgverzekering.
 • Check de website van Moeders Voor Moeders. Met jouw urine kun je vrouwen helpen lastig kinderen kunnen krijgen door vruchtbaarheidsproblemen.

Wat onze klanten zeggen

 • Viën

  “Wij, Erwin, Marianne & Kian, willen Debby bedanken voor haar fijne ondersteuning die zij...”

  - Trotse ouders van Viën

 • Hendrik

  “Einde van onze kraamweek. We kijken terug op een hele leuke, gezellige en leerzame...”

  - Trotse ouders van Hendrik

 • Niels

  “15 juni zijn wij trotse ouders geworden van Niels. ' S morgens geboren na...”

  - Trotse ouders van Niels