<Home

Verschil kraamhulp en kraamzorg

Het verschil tussen kraamhulp en kraamzorg?

Wij leggen het voor eens en altijd uit

Heel lang geleden sprak ik met een gynaecoloog, die vanuit Zuid-Afrika was komen werken in Nederland. Hij woonde een voorlichting bij over kraamzorg na een ziekenhuisbevalling. Kraamzorg was voor hem een onbekend iets.

Kraamhulp? 
Menigmaal had hij op de afdeling verloskunde opgemerkt dat pasbevallen vrouwen in Nederland wel heel snel na de bevalling naar huis gingen. De verpleegkundigen van de afdeling probeerden hem dan gerust te stellen door te zeggen dat de kraamvrouw hulp had geregeld voor in huis. Echter stelde hem dit niet helemaal gerust. ‘Hulp’! Volgens Zuid-Afrikaanse begrippen was dit een oudere vrouw, meestal een dominante oma, moeder of tante, die er voor zorgde dat de pasbevallen vrouw de eerste weken in bed bleef liggen.  In zijn beleving was het niet verantwoord om een pasbevallen vrouw met een baby van amper drie uur oud aan de ‘ondeskundige’ zorg van zo’n familielid toe te vertrouwen.

Toen hij echter geluisterd had naar de voorlichting werd hem duidelijk dat de ‘hulp’  in het Nederlands ‘hulp’ een goed opgeleide professional betekent

Spreken we van kraamverzorgster, kraamverzorgende of kraamhulp?

Een kraamverzorgster of nog liever kraamverzorgende (omdat er ook mannelijke kraamverzorgenden zijn) heeft een drie jarige opleiding achter de rug waarin ze/hij heeft geleerd om te gaan met een pasgeboren baby en een pasbevallen kraamvrouw. De kraamverzorgende assisteert de verloskundige bij de bevalling thuis of in het ziekenhuis, weet wat normaal is, maar weet ook heel goed wanneer iets afwijkt van normaal. Hij/zij werkt nauw samen met de verloskundige en schakelt de verloskundige in wanneer er complicaties zijn. Het verschil tussen een kraamverzorgende en een verloskundige is dat de verloskundige de gehele zwangerschap en de bevalling begeleidt en bij complicaties/bijzonderheden een verwijzing doet naar een gynaecoloog of kinderarts. Een kraamverzorgende ondersteunt de verloskundige tijdens de bevalling en biedt gedurende de kraamtijd zorg aan de kraamvrouw en de baby.

Kraamverzorgende: een professionele duizendpoot
De kraamverzorgende weet alles van babyverzorging, borstvoeding, kunstvoeding, veilig slapen, opmaken van de wieg of het ledikantje en het op temperatuur houden van de baby. Maar de kraamverzorgende kan ook de pasbevallen ouders het vertrouwen geven dat ze heel goed voor hun eigen kindje kunnen zorgen. Ze/hij doet dagelijks de controles bij moeder en kind en houdt hun gezondheidstoestand en het herstel van de moeder nauwlettend in de gaten. Deze professional weet welke andere disciplines in de geboortezorg ze moet inschakelen als het geen roze wolk blijkt te zijn, maar weet ook tijdens de heftige babyblues de zaken te relativeren. Naast de zorg voor moeder en kind, betrekt de kraamverzorgende de overige huisgenoten bij de nieuwe situatie en zorgt ze er voor dat het huishouden door blijft draaien. Ze voorziet iedereen van eten en drinken en ook het bezoek trakteert ze op beschuit met muisjes. Kortom, deze professional is een duizendpoot die opgeleid is tot verzorgende en daarom ook het begrip kraamverzorgende.

Kraamhulp

En de kraamhulp? Dat is iemand die op zaterdag meehelpt de marktkraam op te zetten en vanuit de kraam zoveel mogelijk te verkopen. Ook een prachtig vak!

Wat onze klanten zeggen

  • Elise

    “Saskia heeft ons ontzettend goed begeleid de eerste week met onze lieve dochter. Wat...”

    - Trotse ouders van Elise

  • Bo

    “Wij hebben een enorm fijne kraamtijd gehad met Auktje! Een hele gezellige week, waarin...”

    - Trotse ouders van Bo

  • Luna

    “Wauw, wat hebben wij een fantastisch fijne kraamzorg gehad! We hebben een ontzettend vervelende...”

    - Trotse ouders van Luna