<Home

Verschil kraamhulp en kraamzorg

Is het nou kraamhulp of is het kraamzorg? Zorgdeskundige Geesje legt het voor eens en altijd uit

Heel lang geleden sprak ik met een gynaecoloog, die vanuit Zuid-Afrika was komen werken in Nederland. Hij woonde een voorlichting bij over kraamzorg na een ziekenhuisbevalling. Kraamzorg was voor hem een onbekend iets.

Menigmaal had hij op de afdeling verloskunde opgemerkt dat pasbevallen vrouwen in Nederland wel heel snel na de bevalling naar huis gingen. De verpleegkundigen van de afdeling probeerden hem dan gerust te stellen door te zeggen dat de kraamvrouw hulp had geregeld voor in huis. Echter stelde hem dit niet helemaal gerust. ‘Hulp’! Volgens Zuid-Afrikaanse begrippen was dit een oudere vrouw, meestal een dominante oma, moeder of tante, die er voor zorgde dat de pasbevallen vrouw de eerste weken in bed bleef liggen, nadat zij eerst een dag of vier in het ziekenhuis had gelegen. In zijn beleving was het niet verantwoord om een pasbevallen vrouw met een baby van amper drie uur oud aan de ‘ondeskundige’ zorg van zo’n familielid toe te vertrouwen.

Toen hij echter geluisterd had naar de voorlichting werd hem duidelijk dat Nederlands ‘hulp’ in tegenstelling tot de hulp in Zuid-Afrika en goed opgeleide professional is.

Kraamverzorgende versus kraamhulp

Deze professional heeft een drie jarige opleiding achter de rug waarin ze heeft geleerd om te gaan met een pasgeboren baby en een pasbevallen kraamvrouw. Ze assisteert de verloskundige bij de bevalling thuis of in het ziekenhuis. Ze weet wat normaal is, maar weet ook heel goed wanneer iets afwijkt van normaal. Ze werkt nauw samen met de verloskundige en schakelt de verloskundige in wanneer er complicaties zijn. Ze weet alles van babyverzorging, borstvoeding, kunstvoeding, veilig slapen, opmaken van de wieg of het ledikantje, het op temperatuur houden van de baby maar ook de pasbevallen ouders het vertrouwen geven dat ze heel goed voor hun eigen kindje kunnen zorgen. Ze doet dagelijks de controles bij moeder en kind en houdt hun gezondheidstoestand en het herstel van de moeder nauwlettend in de gaten. Deze professional weet welke andere disciplines in de geboortezorg ze moet inschakelen als het geen roze wolk blijkt te zijn, maar weet ook tijdens de heftige babyblues de zaken te relativeren. Naast de zorg voor moeder en kind betrekt ze de overige huisgenoten bij de nieuwe situatie en zorgt ze er voor dat het huishouden door blijft draaien. Ze voorziet iedereen van eten en drinken en ook het bezoek trakteert ze op beschuit met muisjes. Kortom, deze professional is een duizendpoot die opgeleid is tot verzorgende en daarom noemen we haar de Kraamverzorgende.

Verschil kraamhulp en kraamzorg

 

En de kraamhulp? Dat is iemand die op zaterdag meehelpt de marktkraam op te zetten en vanuit de kraam zoveel mogelijk te verkopen. Ook een prachtig vak!

Wat onze klanten zeggen

 • Diaz

  “Wij zijn 10-07-2019 gelukkige ouders geworden van Diaz. Ze doet het goed. Ze mag...”

  - Trotse ouders van Diaz

 • Jenthe

  “Wat hebben wij weer een geweldige week gehad dankzij een kanjer van een kraamverzorgster!...”

  - Trotse ouders van Jenthe

 • Benjamin

  “Voor de tweede keer hadden we weer een fantastische kraamverzorgster bij ons thuis. We...”

  - Trotse ouders van Benjamin

Ontdek onze cursussen

pijl icoon
Bekijk alle cursussen