<Home

De meerwaarde van de lactatiekundige

19-04-2018

Hierbij wil ik graag mijn ervaring delen met het inschakelen van lactatiedeskundige(n) d.m.v. telefonisch contact en het huisbezoek van Rinkje. Naar aanleiding van serieuze pijnklachten rond Valentijnsdag, besloot ik te willen afbouwen en te stoppen met borstvoeding geven. In mijn rechterborst voelde ik namelijk een aanmerkelijke verharding en een zeer pijnlijke druk. Ik heb toen eerst gebeld met de huisarts van wie ik een doorverwijzing kreeg naar een lactatiedeskundige. Deze adviseerde mij eerst een ontsteking of anders uit te sluiten voor het bepalen van een behandeling. Nadat dit was uitgesloten, kon ik met de nodige medicatie van de huisarts en adviezen van de lactatiedeskundige afbouwen met het uiteindelijke doel te stoppen met borstvoeding geven.

Omdat ik ook fijne kraamzorg had gehad van Kraamzorg Het Groene Kruis, besloot ik hen te bellen en te vragen of ze konden helpen. Na enige telefonische consulten en adviezen vernam ik dat het niet voldoende was en werd er een huisbezoek ingepland. Ohjee dacht ik….Zij wil mij vast overhalen om toch door te zetten met het geven van borstvoeding, “immers dat is toch het beste voor je kleine?” Maar ik wilde dat absoluut niet meer en stoppen was het enige waaraan ik nog aan kon denken. Ik was door de pijn en ongemakken met liggen/slapen, werken etc. erg uitgeput en had weinig tot geen energie meer om maar iets te ondernemen. Ik gaf toen gelukkig al bijna een half jaar borstvoeding en dus was ik tevreden en trots met hoe ver ik al was gekomen. Doordat ik al een tijdje weer was begonnen met werken kolfde ik er ook bij. Dit ging in het begin ook prima maar toch merkte ik dat de productie afnam. Hierdoor werd mijn beslissing om te stoppen nog meer gesteund. En daarnaast kreeg mijn zoon waarschijnlijk ook niet genoeg voeding binnen wat mij ook sterkte in mijn beslissing.

Eind februari was het zover….het huisbezoek stond gepland. Ok dacht ik…Daar gaan we…Ik moet sterk zijn in mijn standpunt. Ik wil niet langer zo doorgaan en borstvoeding geven moet stoppen. Zij moet mij helpen en zij weet hoe. De ontmoeting met Rinkje vergeet ik niet gauw weer. Zo positief en benaderbaar met veel kennis en begrip. Gelukkig dacht ik. Ze keek mee met aanleggen en het kolfen. Ze begreep mij gewoon, geen gepush en ze zag ook aan mij dat ik dit niet lang meer zou kunnen volhouden. Ik had geen energie, had veel pijn en was gauw emotioneel. Intussen was mijn borst steeds groter geworden en was de verharding flink toegenomen. Rinkje heeft het goed gevoeld en gaf naast het advies van bv Saliethee (borstvoedingremmend) en Lecithine (werkt vetoplossend) ook het advies weer naar de huisarts te gaan. Ik nam voor de pijn Ibuprofen en nam haar adviezen in acht. Ook gebruikte ik hotcoldpacks en een massagetechniek wat ze als advies gaf. Door het gebruik van pijnstillers heb ik achteraf waarschijnlijk koorts onderdrukt dus kreeg ik pas later nog een antibioticakuur van de huisarts.

Rinkje belde mij vaak even om af te stemmen hoe het mij verging. Ze was ontzettend betrokken en bleef goede adviezen geven. Uiteindelijk moest ik toch naar het ziekenhuis voor een echo omdat de antibioticakuur niet had geholpen. Daar ben ik vier keer behandeld en heb ik nog twee antibioticakuren gehad.

De betrokkenheid van lacatiedeskundige Rinkje, het luisteren naar mij, het meedenken en het adviseren had in mijn geval niet beter gekund en ik wil daarom ook hiermee aangeven om bij problemen echt een deskundige in te schakelen. Het is fijn dat iemand met kennis en ervaring je begrijpt, adviseert met mogelijke oplossingen en doorverwijst als het nodig is. Mijn eerste gedachten van “Ohjee ze gaat mij overhalen door te gaan met borstvoeding geven” etc. waren absoluut onnodig want ook bij afbouwen is een lactatiedeskundige heel fijn. Rinkje ik heb het al vaak gezegd maar nogmaals bedankt voor alle gesprekken, adviezen en hulp.

Wat onze klanten zeggen

 • Selyn

  “Selyn is geboren op 7 mei na een pittige zwangerschap waar zorgen rondom haar hartje centraal stonden. Een prachtige...”

 • Anco

  “2 kraamweken in 1 week.

  Onze zoon Anco is geboren op 15 april, bij een termijn van...”

 • Nathan

  “Een hele fijne kraamweek gehad dankzij Jeannet! Ondanks dat het onze derde is, nog veel geleerd van haar. Ze...”

Ontdek onze cursussen