<Blog

Mijn werk als kraamverzorgende: wachtdag, inzet en werkblok

26-10-2020

“Als kraamverzorgende start je de werkdag met een zogeheten startdag/wachtdag. Deze dag wordt van tevoren gepland en zo weet je dus wanneer je weer moet beginnen aan een werkblokje van acht dagen. Mijn startdag begint om 08:00 uur en duurt tot 21:00 uur. Normaal doe ik ook nachten, je begint dan om 00:00 uur, tot de volgende nacht 23:59 uur. Doordat ik zelf nog borstvoeding geef en kolf, mag ik de eerste maanden ‘s nachts bij mijn eigen baby blijven. Heel fijn! 

 

De bedoeling van zo’n wachtdag is dat je bereikbaar bent voor het planbureau. Is er een bevalling of een bevallen vrouw in de buurt van jouw woonplaats, dan word je gebeld. Ofwel voor het assisteren bij de bevalling of om een gezin thuis te helpen opstarten. Is het druk in babyland, wat regelmatig het geval is, dan word ik vaak voor 12 uur al wel gebeld. Noodzaak dus om mijn eigen kinderen of vast ergens onder gebracht te hebben of om een back up te hebben, als ik weg zou moeten. 

 

Een beetje afhankelijk van de dag, maar meestal ga ik op mijn wachtdagen met de kinderen naar mijn moeder. Ik heb het grote geluk dat mijn moeder heeft aangeboden om op de kinderen te passen als ik werk. Zo kan ik gewoon bij mijn kinderen zijn als ik wacht én kan ik direct weg als ze me nodig hebben. Straks als ik ook de nachten weer beschikbaar moet zijn, is mijn partner er. En moet hij in de ochtend naar zijn werk en ben ik nog niet terug? Dan is ze daar weer, oma. Die komt dan met alle liefde naar ons. 

 

Het is als kraamverzorgende belangrijk om een goede achterban te hebben als je zelf een gezin hebt. Je werkt namelijk acht dagen achter elkaar om vervolgens (afhankelijk van je contractgrootte) een x aantal dagen vrij te zijn. 

 

Gelukkig kan ik dit thuis goed regelen, zodat ik met veel plezier en zonder al te veel stress van thuis, dit mooie vak kan uitoefenen. “

 

Laura, kraamverzorgende bij Kraamzorg Het Groene Kruis

Kraamzorg

 

Wat onze klanten zeggen

 • Selyn

  “Selyn is geboren op 7 mei na een pittige zwangerschap waar zorgen rondom haar hartje centraal stonden. Een prachtige...”

 • Anco

  “2 kraamweken in 1 week.

  Onze zoon Anco is geboren op 15 april, bij een termijn van...”

 • Nathan

  “Een hele fijne kraamweek gehad dankzij Jeannet! Ondanks dat het onze derde is, nog veel geleerd van haar. Ze...”

Ontdek onze cursussen