<Blog

Kraamzorg voor premature baby’s

17-11-2015

Wereldwijd wordt één op de tien baby’s te vroeg geboren. Hoe werkt kraamzorg voor premature baby’s?

Een normale zwangerschap duurt 40 weken, maar na 37 weken zwangehttps://www.kraamzorghetgroenekruis.nl/nieuws/warme-overdracht/rschap kan de baby al probleemloos geboren worden, ook thuis. Komt een baby eerder ter wereld, dan spreken we van vroeggeboorte of prematuriteit. Bij baby’s die voor de 32ste zwangerschapsweek worden geboren, spreken we van extreme prematuriteit. Kraamzorg voor premature babys

Kwetsbaar
Te vroeg geboren baby’s zijn nog onrijp en hebben daardoor vaak problemen met de ademhaling, de bloeddruk, de spijsvertering en de lichaamstemperatuur. Ook hun afweersysteem werkt nog onvoldoende. Premature baby’s zijn dus erg kwetsbaar en moeten hard werken om buiten de baarmoeder te overleven. In de couveuse groeien ze verder tot hun lichaamsfuncties het allemaal goed genoeg doen. Daarna kunnen ze vaak al snel mee naar huis.

Kraamzorg voor premature baby’s
En daar zit je dan met je baby die na een moeilijke start misschien heel veel huilt, zich overstrekt en soms nog sondevoeding of extra zuurstof krijgt. Opeens moet je het zelf doen, zonder de veiligheid van het ziekenhuis en het wakend oog van de verpleegkundigen. Bovendien ben je zelf vaak moe na de spannende periode in het ziekenhuis. Gelukkig geven we bij Kraamzorg Het Groene Kruis ook kraamzorg voor premature baby’s: couveusenazorg.

Hoe werkt kraamzorg bij premature baby’s?
Veel van onze kraamverzorgenden zijn speciaal opgeleid om deze bijzondere zorg voor jullie en de baby over te nemen vanuit het ziekenhuis. Ze zijn op de hoogte van de verzorging die de baby heeft gehad in het ziekenhuis en de problematiek die hoort bij een prematuur kindje. De kraamverzorgende is ook op de hoogte van een aantal methodes, zoals ontwikkelingsgerichte zorg, basis bevestigend dragen en roterend verzorgend. Methodes die in de meeste gevallen naadloos aansluiten op de methodes die in het ziekenhuis worden gebruikt.

Geruststellende gedachte
Het aantal uren dat je kunt krijgen voor couveusenazorg verschilt per zorgverzekeraar en per pakket, informeer daar dus naar als je kind in de couveuse ligt. Het is in ieder geval een geruststellende gedachte dat je thuis nog een aantal uren kunt rekenen op de expertise en de zorg van een ervaren kraamverzorgende. Zij helpt je vertrouwen te krijgen in jezelf en in je baby. En natuurlijk zorgt ze ook voor jou en je gezin, zodat je even op adem kunt komen. Want dat heb je na zo’n zware tijd wel verdiend!

Wat onze klanten zeggen

  • Marlon

    “Op 1 april 2024 is onze lieve Marlon James geboren. Dit is ons eerste kindje en daarom vonden mijn...”

  • Finley

    “Vanaf de bevalling/geboorte in het ziekenhuis heeft Alida ons super goed ondersteund! Wij vonden het erg fijn om dezelfde...”

  • Lukah

    “Voor de tweede keer mogen genieten van een geweldige kraamweek. Bij beide zoontjes hebben we Marian als kraamverzorgster gehad...”

Ontdek onze cursussen