<Blog

Borstvoeding en werken

04-06-2020

“Over twee weken ga ik weer werken. Ik heb veel zin om na deze ervaring weer andere gezinnen te helpen in die bijzondere kraamweek. Omdat ik graag borstvoeding blijf geven, vergt dat nu al de enige voorbereiding. Om stress tijdens het werk te voorkomen, ben ik begonnen met een voorraadje moedermelk aanleggen en om Ferre te leren ook uit de fles te drinken.

Ik voed Ferre ongeveer acht keer per dag. In de nacht komt hij meestal twee keer. Rond een uur of 01:00 en rond 04:00 uur. De eerste ochtendvoeding is dus ergens tussen 06.30 en 07.00 uur. Deze voeding kolf ik er ook bij. Ik voed Ferre en daarna kolf ik dubbelzijdig nog 10/15 minuten na. De gekolfde melk, meestal zo’n 80cc, verdeel ik: ik doe een beetje in een flesje en de rest stop ik in een diepvrieszakje speciaal voor moedermelk en laat ik koelen in de koelkast. Aan het einde van de dag (binnen 24 uur na het kolven) vries ik het in. Het deel wat ik in het flesje heb gedaan, krijgt Ferre dezelfde dag nog. Ferre kan zo dagelijks oefenen met drinken uit de fles.

Bij Mingus, mijn middelste, was het een strijd om hem uit het flesje te leren drinken. Hij heeft een hele tijd geweigerd. Uiteindelijk, na een paar weken oefenen, lukte het toch! Het werkte toen voor ons het beste dat papa het flesje gaf want hij associeerde mij met de borst. Libor gaf dit flesje meestal in de avond, voordat hij weer aan de borst wilde (dus honger had).

Bij Ferre gaat dit tot nu toe heel goed. De fles lijkt geen enkel probleem, hij drinkt hem met alle liefde, om vervolgens de voeding aan de borst af te maken. Succesje dus!

De melk die dagelijks wordt aangevuld in de vriezer, gaat mij de eerste tijd tijdens het werken rust geven. Het kolven tijdens het werk is als kraamverzorgster namelijk af en toe een uitdaging. Daar waar je op kantoor recht hebt op een eigen ruimte en 25% van je werktijd, moet je het in het gezin waar je werkt zelf in zien te plannen en comfortabel maken. De gezinnen vinden het meestal geen enkel probleem. Maar wanneer je kunt gaan kolven en hoelang je dan de tijd hebt, hangt van de situatie af. Het lukte mij de vorige kolfperiode goed om het ‘in te plannen’, zodat ik rustig kon kolven zonder dat het gezin hier hinder aan ondervond.

Maar is moeder alleen thuis, bedlegerig en verwachten we de verloskundige? Dan kan het maar zo zijn dat ik het kolven moet onderbreken om de deur open te doen. Dit kan nadelig zijn voor de opbrengst. Daarom vind ik het erg fijn dat er in eerste instantie genoeg in de vriezer zit. Als kraamverzorgster werk ik 8 á 10 dagen en ben ik vervolgens 6/7 dagen vrij. In mijn vrije dagen zal ik ook dagelijks eenmalig blijven kolven en flesjes geven, zodat Ferre het niet verleerd en mijn voorraadje up to date blijft.”

Laura, kraamverzorgende en net weer moeder geworden.

Borstvoeding en werk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer weten over dit onderwerp? Check dan onze pagina over borstvoeding en werken.

Wat onze klanten zeggen

  • Viën

    “Wij, Erwin, Marianne & Kian, willen Debby bedanken voor haar fijne ondersteuning die zij ons geboden heeft in de...”

  • Hendrik

    “Einde van onze kraamweek. We kijken terug op een hele leuke, gezellige en leerzame week!! Janny en jolien super...”

  • Niels

    “15 juni zijn wij trotse ouders geworden van Niels. ' S morgens geboren na een snelle bevalling en einde...”

Ontdek onze cursussen