Wanneer je geen borstvoeding gaat geven en je wilt je verdiepen in het voeden met de fles, dan geven we je hieronder graag meer informatie hierover.
Welke soort flesvoeding kies ik?
De vele varianten van flesvoeding, maken het maken van een goede keuze wellicht lastig. De keuze van de juiste voeding voor jullie kindje kun je maken in overleg met je verloskundige en/of huisarts.
Kunstvoeding voor baby’s van nul tot zes maanden wordt op de verpakking vaak aangeduid met een nummer 1.In Nederland is in de Warenwet vastgelegd welke voedingsstoffen minimaal in de zuigelingenvoeding moeten zitten en in welke verhouding. Hierbij maakt het niet uit welk merk je kiest of hoe duur de voeding is. Fabrikanten mogen, naast de verplichte voedingsstoffen, ook extra stoffen toevoegen. Deze stoffen zijn niet slecht voor een baby maar voegen vaak ook niets toe aan de gezondheid van jullie baby.
Fles en speen
De keuze van de fles en speen voor het voeden met de fles hangt mede af van wat jullie baby het fijnste vindt en hoe snel hij/zij drinkt. Begin met een fles en speen voor pasgeborenen en koop niet te veel in een keer. Wanneer tijdens de kraamtijd blijkt dat de fles en de speen goed bij jullie kindje passen, kun je eventueel meer flessen aanschaffen. Je kunt kiezen uit verschillende formaten. Je hebt kleine flessen van maximaal 125 cc en grote flessen van 250 cc tot 300 cc. Voor de eerste weken is een kleine fles voldoende.
Er zijn verschillende modellen spenen en er zijn verschillen in maten, gaatjes en standen. Ook het materiaal van de speen kan verschillend zijn. De meeste soorten spenen zijn gemaakt van siliconenrubber (kunststof) maar er zijn ook latex spenen (een natuurlijk rubber). Siliconen spenen zijn makkelijker schoon te maken maar scheuren ook sneller. Check daarom de spenen regelmatig op zwakke plekken.
Wanneer kies ik voor een andere speen?
Bij veel knoeien en/of melk uit de mondhoeken vanaf het begin van de voeding: kies een speen met een kleinere opening (lagere flow).
Bij veel onrust tijdens de voeding en/of het idee dat er te weinig komt: kies een speen met een iets hogere flow (grotere opening) of kies een 1-2-3 speen; dan kun je gedurende de voeding de flow nog een beetje aanpassen. Sommige kindjes willen eerst even heel snel drinken om aan het eind van de voeding rustig met kleinere slokjes te drinken.
Voedingsadvies bij voeden met de fles
Over de bereiding van de voeding en het gebruik van de fles en speen, krijg je voorlichting van je kraamverzorgende. Zij bepaalt, mede op advies van het ziekenhuis of in overleg met de verloskundige, samen met jullie hoeveel voeding jullie baby nodig heeft en hoe vaak hij/zij gevoed moet worden. Uiteraard is dit afgestemd op de behoefte van jullie kindje.
Onze lactatiekundige: “Door hongersignalen laat jullie kindje zien hoe vaak en hoeveel hij wil drinken. Kijk naar jullie kindje en niet naar schema`s.”
We willen je alvast een aantal tips geven over het voeden met de fles van jullie kindje.
Kunstvoeding maak je per fles klaar en kun je maximaal acht uur in de koelkast bewaren.
Voeden speelt een belangrijke rol in de hechting tussen ouder en kind. Hierbij is het belangrijk dat jij of je partner zo vaak mogelijk zelf de fles geeft.
Kunstvoeding kun je opwarmen in de magnetron of in een flessenwarmer.
Je kunt kunstvoeding klaarmaken met koud kraanwater. Gebruik geen warm water uit de kraan. Daar kunnen namelijk iets meer metalen vanuit de leidingen in oplossen.
De richtlijn is dat een baby na een week ongeveer 150 cc per kilogram lichaamsgewicht per 24 uur nodig heeft. Dus als je baby drie kilo is, dan krijgt hij 3 x 150 cc = 450 cc per 24 uur. Deze hoeveelheid krijgt de baby niet vanaf dag één, maar bouw je geleidelijk op.
Wissel de arm waarop de baby rust per voedingsmoment om een voorkeurshouding bij jullie baby te voorkomen. Het gevolg van een voorkeurshouding is dat het hoofdje aan de voorkeurskant geleidelijk wordt afgeplat. Zo ontstaat asymmetrie. Deze asymmetrie heeft verder geen invloed op de gezondheid of de hersengroei van jullie baby.
Haal van tevoren niet meer dan één verpakking van een bepaald soort kunstvoeding in huis. Het is namelijk nog niet bekend hoe jullie baby reageert op de voeding.
Bij het aanbieden van een fles kun je eerst het mondje aanraken met de speen van de fles zodat jullie baby zijn mondje wijd open doet. Hierdoor kan jullie baby een grote hap nemen en de speen achter in de mond zuigen. Wanneer de baby een pauze wil nemen, trek de speen dan een klein beetje terug uit de mond. Laat hem, nadat jullie baby is uitgerust, weer aanhappen op het moment dat hij verder wil drinken. Op deze manier mag een baby zelf het tempo van drinken bepalen. Dit is vergelijkbaar met het drinken aan de borst. Het flesje hoeft niet leeg; houd de signalen van jullie baby in de gaten. Met het wegdraaien van het hoofdje, melk uit de mondhoeken laten lopen, onrustige bewegingen maken met de handjes en niet meer gretig toehappen als je de fles opnieuw aanbiedt, geeft een baby aan dat hij genoeg gedronken heeft.
Schoonmaken van de fles: spoel de fles en de speen na gebruik direct om met koud water. Daarna kun je fles en speen reinigen in een heet sopje en eventueel met een speciale flessenborstel (goed omspoelen nadien) of in de vaatwasser op minimaal 55 graden. Laat de fles en speen ondersteboven drogen op een droge, schone doek om bacteriegroei te voorkomen.
Onze lactatiekundige: “Ook voor de beste zorg rondom flesvoeding kun je bij Kraamzorg Het Groene Kruis terecht!”
Wat onze klanten zeggen
Jimi
“Onze kraamverzorgster was echt fantastisch, zowel voor ons als voor Jimi. Ze heeft ons...”
- Trotse ouders van Jimi
Vayèn
“6-9 is onze dochter Vayèn geboren na twee jongens, Ryan en Leroy. Hele hele...”
- Trotse ouders van Vayèn
Justin
“Wij hadden 2 kraamverzorgenden. Maar 2 uit duizenden! Beide zo lief, zorgzaam en meegaand....”