<Borstvoeding Expertisecentrum

Borstvoeding

Borstvoeding geven? Kraamzorg Het Groene Kruis helpt je op weg!

Al miljoenen jaren geven moeders van over de hele wereld borstvoeding. Tijdens die wonderlijke, intieme momenten wordt een unieke band tussen moeder en kind gesmeed. Borstvoeding is de natuurlijke, biologische en de meest volwaardige voeding voor jouw baby! Een goede voorbereiding draagt bij aan een grotere kans op een succesvolle borstvoedingsperiode.Maar wie op zoek gaat naar informatie over borstvoeding, raakt al snel verzeild in een waar ‘moedermelkdoolhof.’ Geen zorgen, wij zijn er voor je en helpen je met al je vragen.

Hoe wordt moedermelk gemaakt?

Al tijdens je zwangerschap wordt jouw eigen ‘fabriekje’ opgetuigd. Je lichaam bereidt zich voor op het geven van borstvoeding. Na de bevalling produceren je borsten de eerste melk. Dit wordt colostrum genoemd. Deze melk is rijk aan eiwitten en afweerstoffen die jouw baby helpt bij de opbouw van het immuunsysteem. Misschien scheiden je borsten tijdens de zwangerschap al een beetje melk uit, maar de melkproductie komt volledig op gang na de geboorte van je baby. Jouw melk en de samenstelling beweegt mee met de ontwikkeling van je baby. Moeder natuur zorgt ervoor dat jouw borstvoeding perfect afgestemd is op de behoeften van je baby. De komende zes maanden kun je jouw baby alles bieden wat hij of zij nodig heeft om te kunnen groeien en ontwikkelen. Ook al experimenteer je daarna met ander voedsel, ook dan blijft borstvoeding de belangrijke voedingsbron voor je kleintje.

Wat zijn de voordelen van borstvoeding?

Door borstvoeding te geven, geef je jouw baby een vliegende start! Waarom?

Borstvoeding bevat precies de juiste hoeveelheden voedingstoffen die je baby nodig heeft om optimaal te kunnen groeien en ontwikkelen. Je moedermelk bevat veel eiwitten, goede bacteriën en antistoffen die bescherming bieden tegen ziekten en allergieën. Het afweersysteem van je baby krijgt een echte boost. Naast gezonde voeding, zorgt het geven van borstvoeding ook voor een gevoel van veiligheid, verbondenheid en vertrouwen. Er komen hormonen vrij die je baby helpen om te gaan met stress. Ook in de toekomst is jouw kindje gebaat bij moedermelk. Kinderen die borstvoeding hebben gehad blijken op volwassen leeftijd minder vaak last te hebben van diabetes, een hoge bloeddruk, overgewicht en hart- en vaatziekten. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de voordelen voor moeders. Borstvoeding is altijd bij de hand en op de juiste temperatuur, erg handig, je hoeft in de nacht je bed niet uit om een flesje klaar te maken. Door borstvoeding te geven herstelt de baarmoeder zich sneller en kom je sneller weer op je oude gewicht.

Minstens zo fijn: borstvoeding is helemaal gratis!

Hoe geef ik borstvoeding?

Een pasgeboren baby heeft van nature een aantal voedingsreflexen. Vanaf het moment dat jouw baby bij je is, gaat het op onderzoek uit om kennis met je te maken. Probeer je baby na de geboorte minimaal een uur lang ongestoord huid-op-huid contact te geven door de baby bloot op je blote borst te leggen. Vervolgens gaat je baby op zoek naar de bost en kan de eerste voeding aan de borst in huid-op-huid contact gedronken worden waardoor je maximaal gebruikt maakt van de  voedingsreflexen. Gaat het niet meteen vlekkeloos? Onthoud: oefening baart kunst! Neem de tijd. Jullie moeten het samen leren. Lees hier meer het aanleggen van je kindje.

Hoe moet ik aanleggen?

De eerste dagen kunnen je tepels bij het aanhappen aan de borst wat gevoelig zijn. Blijft de pijn tijdens het drinken aan de borst aanwezig dan heeft je baby tepel en tepelhof misschien niet helemaal op de juiste wijze, diep genoeg in de mond. Het kan helpen om je baby opnieuw aan te leggen. Geen zorgen, oefening baart kunst! Voel je continu pijn tijdens het voeden en lukt het niet om het voeden comfortabeler te maken dan kan het verstandig zijn om borstvoedingsbegeleiding in te schakelen.

Je hebt je baby goed aangelegd als:

  • je baby een flink stuk van je borst in de mond neemt en dus niet alleen de tepel;
  • de lipjes naar buiten gekruld zijn;
  • de tong over de onderkaak van de baby ligt;
  • de kin iets in je borst drukt en het puntje van het neusje de borst raakt;
  • de wangetjes bol zijn;
  • het voeden niet pijnlijk is.
  • Je baby effectief kan drinken

Kolven, hoe moet dat?

Is direct voeden van je baby niet mogelijk? Start dan zo snel mogelijk met kolven. Op die manier breng je je borstvoeding zo snel mogelijk op gang en houd je de melkproductie op gang. Drinkt je baby aan de borst, dan wordt er automatisch een zogenaamde toeschietreflex opgewekt: de melk wordt vanuit alle delen van de borst naar de tepel gestuwd. Soms vraagt het wat oefening om deze reflex tijdens het kolven te stimuleren. Lees hier meer over wat jij kunt doen om goed te kolven. Als je kolft om de melkproductie op gang te brengen, moet je minimaal acht keer per 24 uur kolven. Kolf je omdat je gaat werken of een dagje uit wilt, dan kun je gaan kolven op de tijdstippen dat je baby voeding zou krijgen.

Hulp bij borstvoeding

Iedere moeder en ieder kindje is uniek. Bij de een verloopt borstvoeding zonder problemen en bij de ander kost het soms wat meer tijd om het geven van borstvoeding onder de knie te krijgen. Weer anderen kunnen wel wat extra hulp gebruiken. Bij al je vragen of zorgen staan onze experts voor je klaar.

Hulp bij borstvoeding

Kraamverzorgster en borstvoedingscoach

Je kunt tijdens de kraamtijd altijd terugvallen op je kraamverzorgster. Vanuit ons Borstvoeding Expertisecentrum is in elk team van kraamverzorgenden een gediplomeerde borstvoedingscoach werkzaam die, naast haar werk als kraamverzorgende, aanspreekpunt is voor haar collega’s en voor je verloskundige wanneer er vragen zijn omtrent borstvoeding in en rond jouw kraamtijd. Onze borstvoedingscoaches worden tevens ondersteund door onze lactatiekundige.Twijfel je of je goed aanlegt? De kraamverzorgster kijkt met je mee en voorziet je van voorlichting, tips en adviezen. Wanneer jullie er samen niet uitkomen, kan er altijd de begeleiding van een lactatiekundige ingeschakeld worden.

Lactatiekundige

Soms verloopt het geven van borstvoeding niet zoals je graag zou willen. Er kunnen zich allerlei problemen voordoen zoals je baby die de borst weigert, pijn bij het voeden, niet goed groeien, twijfel of het voeden goed gaat. In deze maar ook in alle andere gevallen is het mogelijk om begeleiding van een lactatiekundige in te schakelen. Zij zijn specifiek opgeleid en kunnen je adviseren en begeleiden bij (probleem)situaties rondom de borstvoeding. Vanuit het Borstvoeding Expertisecentrum bieden we lactatiekundige begeleiding tijdens je zwangerschap, in de kraamtijd of daarna. Ben je geen klant van Kraamzorg Het Groene Kruis? Geen probleem, ook dan kun je terecht bij het Borstvoeding Expertisecentrum.

Borstvoedingvoorlichting

Wil je meer weten over hoe je de borstvoeding nadat je bevallen bent goed op gang kunt brengen? Meld je dan vooral aan voor een borstvoedingvoorlichting, partners zijn van harte welkom! Tijdens deze voorlichting, verzorgd door een borstvoedingscoach van Kraamzorg Het Groene Kruis, krijg je informatie over een goede start van borstvoeding. Bovendien is er alle ruimte om vragen te stellen. Bekijk onze agenda voor een overzicht van de cursussen.

Veelgestelde vragen

  1. Wanneer schakel ik een lactatiekundige in?
  2. Mag ik een fopspeen aanbieden als ik borstvoeding geef?
  3. Hoe bouw ik het geven van borstvoeding af?
  4. Hoeveel kost een consult bij het Borstvoeding Expertisecentrum?
  5. Waar kan ik terecht als ik hulpmiddelen voor het kolven wil huren of kopen?

 

 

Wat onze klanten zeggen

  • Elise

    “Saskia heeft ons ontzettend goed begeleid de eerste week met onze lieve dochter. Wat...”

    - Trotse ouders van Elise

  • Bo

    “Wij hebben een enorm fijne kraamtijd gehad met Auktje! Een hele gezellige week, waarin...”

    - Trotse ouders van Bo

  • Luna

    “Wauw, wat hebben wij een fantastisch fijne kraamzorg gehad! We hebben een ontzettend vervelende...”

    - Trotse ouders van Luna